Hlavní obsah

Tučňák nebo dalekohled. Jak ukrývali lidé alkohol za dob prohibice?

Foto: Sotheby's

Jeden z hlavních předmětů – alkoholový dalekohled.

Reklama

Aukční síň Sotheby's ke stému výročí počátku americké prohibice přichystala online aukci uměleckých, až bizarních reliktů z doby, kdy se alkohol musel skrývat.

Článek

Amerika roku 1920 se potýkala s problémy. Nebo minimálně její milovníci alkoholu. Přesně před sto lety začal ve Spojených státech platit 18. dodatek americké ústavy, který umožnil prohibici.

Sté výročí začátku suchého období si nemohla ujít ani nejstarší a zároveň největší aukční síň specializující se na umění – Sotheby's. Ta se rozhodla ve spolupráci s galerií Foundwell uspořádat aukci prohibičních pomůcek ke konzumaci zakázané tekutiny. Online akce proběhne od 7. května do 21. května.

„Inovativní přístup přímo kvetl za dob prohibice s tím, jak designéři vytvářeli nádoby na alkohol v neuvěřitelných tvarech a stylech. To se ještě zdvojnásobilo, když lidé začali chtít mít tyto dekorativní nádoby vystaveny na očích místo toho, aby je schovávali ve skříních,“ říká zakladatel galerie Foundwell Alan Bedwell.

Bedwell také poukazuje na to, jak fascinace těmito předměty v poslední době stále stoupá. Vysvětluje si to hlavně tím, že lidé chtějí mít i doma exkluzivní bary s alkoholem, kam tyto luxusní předměty zapadnou. Některé nádoby se datují až k počátku první světové války, a přesto jsou dle Bedwella v naprostém pořádku a připravené k původnímu použití.

Foto: Sotheby's

Nádoba na alkohol přestrojená za golfový vak.

Jeden z hlavních předmětů v aukci je tento postříbřený koktejlový set v atmosféře golfového utkání. Odhadovaná cena se pohybuje mezi pěti až sedmi tisíci dolary. Hlavní nádoba, jež představuje vak s holemi, je považována za jeden z nejdůležitějších koktejlových šejkrů, jaký byl kdy vyroben.

Designér George Barry vyrobil tento set v roce 1926, v době nejtěžší prohibice, a proto je možné, že tento set sloužil k oklamaní úřadů, které ho považovaly spíše za ornamentální dekoraci než za praktický doplněk domácnosti.

Foto: Sotheby's

Dvojice uzamykatelných karaf.

Další z vysoce ceněných předmětů jsou dvě postříbřené karafy z řezaného skla. Byly vytvořeny známými anglickými stříbrotepci Hukin & Heath. Zajímavostí je jejich uzamykatelná zátka, které měla chránit drahocenný alkohol před nezvanými pijany ze stran služebnictva bohatých amerických rodin.

„Jsou ztělesněním elegance a kvality. Vytvářejí střed pro jakýkoli domácí bar, který chce být na vyšší úrovni.“ Odhadovaná cena se pohybuje mezi pěti a sedmi tisíci dolary.

Foto: Sotheby's

Stříbrný zámek na jedné z karaf.

Foto: Sotheby's

Šejkr vyzdobený do podoby tučňáka.

Koktejlový šejkr ve tvaru tučňáka se stříbrným povrchem je další hvězdou aukce a jde nejspíše o nejrozpoznatelnější kousek prodávané kolekce. Vyrobila ho americká společnost Napier okolo roku 1936.

Za výtvorem stojí designér Emil Schuelke. Hlava je zcela odšroubovatelná, ale namíchaný alkohol lze lít i přes zobák tučňáka. Odhadovaná cena je 1 500 dolarů, ale není vyloučeno, že vyroste mnohem výše díky nezaměnitelné podobě šejkru.

Foto: Sotheby's

Kohoutek v zobáku tučňáka.

Foto: Sotheby's

Dalekohled, nebo „alkoschovka“?

Nejspíše nejpraktičtější předmět na skrytí alkoholu, který by zapadl i do filmů o tajných agentech. Stříbrotepecká společnost James Dixon & Sons pojmenovala svůj výtvor Binocular Double Spirit Flask.

Jak už název napovídá, za dalekohled se nádoba pouze maskuje, doopravdy jsou její dva okuláry odšroubovatelné a lze do nich nalít ohnivou vodu. „Ze všech předmětů, které nabízíme, je tento můj nejoblíbenější,“ říká Alan Bedwell. Odhadovaná cena se pohybuje mezi 800 až 1 200 dolary.

Foto: Sotheby's

Rozložený dalekohled.

Prohibice byla v USA zavedena za účelem snížení obecné kriminality a slibovala si zvýšení životní úrovně. Opak byl ale pravdou. Za éry prohibice se v USA rozmnožil černý obchod s alkoholem, který poté směřoval i k organizovanému zločinu.

Prohibice trvala třináct let až do roku 1933, kdy Kongres USA přijal 21. dodatek ústavy, který zrušil dodatek s pořadovým číslem 18. Za prohibice působil i nechvalně proslulý gangster Al Capone.

Foto: Sotheby's

Vysoce ceněný šejkr ve tvaru majáku, který byl v meziválečném období oblíbeným symbolem v americké kultuře. Odhadovaná cena je okolo tří tisíc dolarů.

Foto: Sotheby's

Šejkr v rubínovém hávu ve stylu art deco. Odhadovaná cena je až 1 400 dolarů.

Reklama

Doporučované