Hlavní obsah

Turecký parlament schválil dohodu o vojenské spolupráci s Libyí

Foto: AFP PHOTO / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE", Profimedia.cz

Turecký prezident Erdogan.

Reklama

Turecký parlament schválil dohodu o bezpečnostní a vojenské spolupráci s mezinárodně uznávanou libyjskou vládou Faíze Sarrádže. Ta dohodu ratifikovala už ve čtvrtek. Turecký viceprezident Fuat Oktay dnes označil dohodu za historickou a uvedl, že Ankara je tak připravena k možnému vyslání jednotek do Libye. Takový krok znepokojuje zejména Rusko, uvedla agentura Reuters.

Článek

Turecká vláda podepsala koncem listopadu se Sarrádžovou vládou dvě dohody – jednu o vojenské spolupráci a druhou o hranicích ve východním Středomoří, kterou si strany v moři vymezily výlučné ekonomické zóny. Tou první dohodou Ankara znepokojila zejména Rusko, tou druhou vyvolala spor s Řeckem, řeckou částí Kypru a s Egyptem kvůli zónám průzkumu a těžby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří.

Dohoda o vojenské spolupráci má Sarrádžově vládě pomoci v boji proti východolibyjským jednotkám polního maršála Chalífy Haftara v občanské válce. Obě strany konfliktu mají i přes zbrojní embargo OSN vojenskou podporu jiných států. Turecko podporuje Sarrádžovu vládu, zatímco Egypt, Jordánsko či Spojené arabské emiráty podle nedávné zprávy expertů OSN podporují Haftara. Podle neoficiálních zdrojů podporuje Haftara také Rusko.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento měsíc prohlásil, že jeho země zváží vyslání vojáků do Libye, až o to bude požádána. Dohady, že to bude brzy, v pátek podpořil prohlášením, že Ankara už nebude mlčet o ruských žoldnéřích v Libyi podporujících Haftara. Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin se sejdou začátkem ledna v Turecku a očekává se, že by mohli hovořit i o tomto tématu.

Reklama

Související témata:

Doporučované