Hlavní obsah

Tvrdý lockdown vláda nechce, plánuje omezit vycházení jako loni

Foto: vlada.cz

Vláda jednala ve středu o zpřísnění epidemického režimu dvakrát, druhá schůze začala až v půl desáté večer.

Reklama

Ministr Blatný podle informací Seznam Zpráv původně navrhoval omezení pohybu na kilometry. Převážil ale názor, že to nejde efektivně kontrolovat.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše pravděpodobně nevyslyší hlasy některých odborníků, aby v reakci na eskalující počty pacientů s covidem-19 v nemocnicích nařídila radikální zákaz vycházení nebo omezila výrobu v podnicích.

Po středečním jednání vlády bylo oznámeno, že ministři se k nově chystaným opatřením proti šíření koronaviru znovu vrátí ve čtvrtek. Podle dostupných informací je už nyní zřejmé, že svým rozsahem výrazně nepřekonají zákazy z první vlny epidemie z loňského března.

Zatím je potvrzeno, že stát bude zaměstnancům přispívat na testování. Vláda premiéra Andreje Babiše také požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu až do konce března. Ministerstvo zdravotnictví rovněž zakázalo cestování do některých zemí s výskytem agresivních mutací koronaviru, například do Brazílie nebo Jihoafrické republiky.

Některá opatření proti epidemii, která se na středečním večerním jednání probírala, ale ministři zatím nezveřejnili.

Podle jednoho z členů vlády, který si nepřál být jmenován, se jedná hlavně o chystané omezení pohybu.

Vláda chce podobně jako loni v březnu nařídit, aby lidé opouštěli domovy jen v nutných případech – třeba kvůli cestě do práce, na úřad nebo na nákupy. V platnosti má zůstat i zákaz nočního vycházení.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný měl původně vládě navrhnout, aby se pohyb lidí mimo bydliště omezil na stanovenou vzdálenost, konkrétně na 20 kilometrů. „Ostatní ale tento návrh odmítli s odůvodněním, že takové opatření by se dalo stěží kontrolovat,“ uvedl zdroj Seznam Zpráv.

Blatný také údajně příliš nepochodil s návrhy na zrušení některých výjimek pro zavření obchodů. Kromě potravin, drogerií nebo lékáren tak dál zůstanou otevřená například květinářství.

Podle očekávání by vláda měla rozhodnout o uzavření mateřských škol. Do školy by měli přestat chodit také žáci prvních a druhých tříd základních škol.

Hodně času věnovala vláda ve středu večer diskusi o testování zaměstnanců. Shodla se, že od začátku března bude stát hradit až čtyři testy na koronavirus na každého zaměstnance.

Rozhořel se ale spor o to, odkdy má být testování ve firmách povinné.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) podle informací Seznam Zpráv navrhla stanovit pevný termín, konkrétně od 8. března. To podpořil i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nebo ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Proti se ale postavili hlavně ministr průmyslu Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO). Firmám chtějí dát čas na přípravu a povinné testování nejdříve probrat s jejich zástupci.

Reklama

Doporučované