Hlavní obsah

Týden dovolená, týden izolace. Červená na mapě je postrachem dovolenkářů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pokud destinace na cestovatelské mapě „zčervená“, musí lidé bez dokončeného očkování počítat s tím, že po návratu je čeká ještě pětidenní samoizolace. Pro ty, kdo nemohou pracovat z domova, to znamená čerpat týden dovolené navíc.

Článek

Ještě před pár dny to nevypadalo, že je dovolená ve Španělsku, na Mallorce nebo na Kanárských ostrovech o moc víc komplikovanější než třeba na Kypru. Jenže pak se to změnilo. Ministerstvo zdravotnictví zpřísnilo pravidla a pro cestující ze zemí, kde je vysoké riziko nákazy, zavedlo povinnou samoizolaci.

Vysoce rizikové země mají na cestovatelské mapě červenou barvu. Aktuálně tedy Španělsko nebo Portugalsko.

Rozhodnutí ministerstva zpřísnit pravidla nepříjemně zasáhlo do plánů cestovních kanceláří a agentur, ale především samotných lidí mířících na dovolenou.

Povinná samoizolace znamená, že nejméně pět dní po návratu člověk nemůže do práce –⁠ pokud tedy nemůže pracovat z home officu. Lidé se totiž mohou nechat otestovat na covid-19 nejdříve pátý den po příjezdu, stejně jako tomu je u kategorie velmi vysoce riziková země.

„Vláda znovu postupuje nesystémově a nekoordinovaně s okolními státy,“ okomentoval nařízení Ministerstva zdravotnictví Petr Kostka, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Exim tours. A dodal, že lidé podle něj budou hledat alternativy, jak se vrátit domů, aniž by museli řešit podobné překážky. „Dost pravděpodobně nařízení povede k tomu, že Češi budou cestovat na dovolenou ze sousedních zemí, například z Německa.“

Po příjezdu zpět do Německa může člověk bez potíží překročit hranici Česka a vyhne se nutnosti pětidenní samoizolace. „Dost cestujících už sice podstoupilo očkování, takže zájezdy kvůli novým opatřením neruší, i tak je to pro nás ale další překážka v celkem pěkně rozjeté sezoně,“ řekla k dotazům Seznam Zpráv tisková mluvčí společnosti Invia Andrea Řezníčková.

Turismus jako rukojmí vlády

Jiří Šimáně, spolumajitel finanční skupiny Unimex Group, pod kterou spadá největší česká aerolinka Smartwings, byl s kritikou cestovatelských opatření ještě příkřejší. „Vláda chce zřejmě definitivně zaříznout cestovní ruch. Nejdřív žádná pomoc a teď nesmyslná opatření, bez jakékoliv paralely s jinými evropskými státy,“ zlobí se Šimáně s tím, že ministerstvo si bere turismus za rukojmí s cílem donutit obyvatele nechat se očkovat.

Obavy nad dopady nových opatření Ministerstva zdravotnictví vyjádřil také prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek: „Problémem je, že došlo ke sjednocení podmínek ze zemí červené a tmavě červené kategorie. Stále sice platí některé výjimky, nicméně je tu mnoho osob, které by chtěly cestovat, i když do těchto skupin nepatří,“ uvedl s odkazem na neočkované nebo ty, kdo nemají očkování dokončené. Situaci je podle něj třeba co nejdříve vyřešit. „Ideální by byl návrat k původním pravidlům, aby nedošlo k tomu, že jindy velmi oblíbené Španělsko bude nyní na okraji zájmu cestujících,“ míní.

Po návratu z vysoce rizikových zemí za současné situace čekají na cestující, kteří nemají dokončené očkování nebo neprodělali covid v posledním půl roce, tyto povinnosti: vyplněný příjezdový formulář, alespoň antigenní test na covid-19 před příletem a minimálně pětidenní samoizolace – do předložení negativního PCR testu.

„Krajské hygienické stanice se nyní v souvislosti s nárůstem dovolených ještě více zaměřují na kontroly přijíždějících osob. Díky systému ISIN krajské hygienické stanice u osob s vyplněným Příjezdovým formulářem například uvidí, že se osoba nedostavila na test. Následně tak mohou tyto osoby zkontrolovat,“ upozornila už dříve mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Co se rozumí pod pojmem samoizolace?

Jde o omezení volného pohybu na nezbytně nutné minimum s výjimkou:

a) cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb a k zajištění péče o děti,

b) cest nezbytně nutných k obstarávání a zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot (neplatí po příjezdu z extrémně rizikových zemí)

c) akutních cest do zdravotnických zařízení,

d) cest do zařízení sociálních služeb (neplatí po příjezdu z extrémně rizikových zemí)

e) cest za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí (neplatí po příjezdu z extrémně rizikových zemí)

f) pohřbů (neplatí po příjezdu z extrémně rizikových zemí)

Reklama

Doporučované