Hlavní obsah

Vyvedli ho z letadla. Změna pravidel návratu do Česka zaskočila dovolenkáře

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Když se během dovolené změní podmínky návratu do Česka, může to pro cestující znamenat velké nepříjemnosti. Jednu takovou zkušenost v pondělí prožil Zdeněk Václavek, kterého vyvedla z paluby letadla španělská policie.

Článek

Co platilo včera, nemusí platit dnes. O podmínkách cestování to v dnešní turbulentní covidové době platí dvojnásob. Neustále se například mění seznam zemí, které jsou považovány za rizikové z pohledu šíření koronaviru.

Jaká jsou aktuálně platná opatření naleznete ZDE. Přehled podmínek pro cestování ZDE.

Začátkem července například Tunisko spadlo mezi extrémně rizikové země a o jeden stupeň si pohoršilo také Španělsko, které je nyní ve velmi rizikové skupině společně s Kanárskými ostrovy.

Právě tam se v době posunů mezi kategoriemi rizik nákazy nacházel Zdeněk Václavek. Na ostrov Tenerife letěl ještě v době, kdy platilo, že při návratu zpět do Česka mu – jakožto plně naočkovanému – bude stačit předložit v letadle evropský certifikát. Během jeho pobytu však Ministerstvo zahraničních věcí pravidla pro cestující změnilo.

Ve stejný den, kdy měl odlétat domů (5. července) totiž Španělsko spadlo do rizikovější kategorie. Z toho důvodu se pan Václavek musel na palubě letadla společnosti Smartwings prokázat negativním testem, i když byl očkovaný. Žádný ale neměl, protože o změně nevěděl. Z letadla ho nakonec odvedla tamní policie.

„Být vyveden z paluby jako nějaký zločinec pro mě bylo velmi stresující a ponižující,“ popsal pro Seznam Zprávy svůj nepříjemný zážitek. Druhý den odcestoval do Prahy leteckou společností Iberia. Mezitím si opatřil test, nikdo v letadle ho po něm ale tentokrát nevyžadoval. Bohatě mu postačil certifikát o očkování a potvrzení o prodělání nemoci.

Z vyjádření tiskové mluvčí Ministerstva zahraničí na dotaz Seznam Zpráv vyplývá, že všechny aerolinky dostávají pravidelné informace o ochranných opatřeních prostřednictvím centrálního systému. „Seznam rizikových zemí se aktualizuje zpravidla v pátek s platností od pondělí. Taková praxe je zavedena už měsíce. Informaci o přeřazení Španělska navíc přinesly oficiální weby i média,“ reagovala mluvčí na to, zda ministerstvo avizovalo změny s dostatečným předstihem.

Podle Zdeňka Václavka ovšem člověk, který je v době úprav pravidel cestování mimo Českou republiku, nemusí mít o změnách přehled. Tisková mluvčí v návaznosti na to uvedla, že Ministerstvo zahraničí dlouhodobě upozorňuje, aby se cestující o aktuálních podmínkách informovali před každou cestou.

„Jelikož létám často, snažím se být vždy v obraze. Moje poslední informace z večera před odletem ale byla, že výjimky z testování pro očkované stále platí. Po půlnoci jsem už samozřejmě na stránky ministerstva nekoukal,“ sdělil Seznam Zprávám Václavek a dodal, že v pravidlech cestování je podle něj nesmyslný chaos.

Aktuální podmínky cestování

Poslední změna pravidel cestování nastala v pátek 9. července. Nově Češi, kteří mají dva týdny po druhé dávce vakcíny, nemusí absolvovat test na koronavirus ani karanténu bez ohledu na zemi, ze které přicestují. Bude stačit vyplněný příjezdový formulář. Výjimka platí i pro ty, kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19.

Pro ostatní platí, že u zeleně a oranžově označených zemí na takzvané mapě cestovatele musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem před cestou nebo do pěti dnů po návratu.

U červených a tmavě červených zemí je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Podrobnosti najdete na stránkách ministerstva ZDE.

Reklama

Doporučované