Hlavní obsah

U Blatného skončil další klíčový člověk. Odchází náměstek Šedo

Foto: vláda.cz

Ministr Blatný ztrácí blízké spolupracovníky.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že z postu náměstka pro zdravotní péči odchází Aleksi Šedo, který do úřadu nastoupil loni v září. Podle Blatného se neshodli na tom, jak má Šedo svěřenou agendu řídit.

Článek

Na Ministerstvu zdravotnictví skončil další blízký spolupracovník ministra Jana Blatného. A to náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který do úřadu nastoupil loni v září.

V krátkém oznámení ministr naznačil, že se s náměstkem rozcházel v představách o tom, jak má svěřenou agendu řídit.

„Pana profesora si velmi vážím, ale bohužel se nesetkaly naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ uvedl mimo jiné.

Šedo se zatím ke svému konci na ministerstvu nevyjádřil.

Zdroje z ministerstva však mluví o tom, že problém byl v tom, že Šedova agenda nabírala zpoždění. Nerozhodoval prý ani o zdravotních věcech, které pod něho spadaly.

Šeda na Twitteru ocenil bývalý koordinátor testování na covid-19 Marián Hajdúch. „Když vás nutí do věcí, se kterými principiálně a odborně nesouhlasíte, tak je správná cesta odejít,“ uvedl poté pro Seznam Zprávy.

Podle něj Šedův konec souvisí s tím, že je na ministerstvu spousta věcí špatně. „Já jsem na spoustu z nich upozorňoval v minulosti, ještě když jsem byl ve funkci koordinátora testování. Ale tam nemůžete vybrat jeden problém. Je to souhra většího počtu věcí, které by se asi měly dělat jinak, nebo ve většině zemí se dělají jiným způsobem. Je to z velké části politická záležitost, ke které se nechci vyjadřovat,“ dodal Hajdúch.

Aleksi Šedo ve funkci nahradil Romana Prymulu, který se v éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha rozhodl úřad opustit. Šedo byl pak jediným, kdo se přihlásil do výběrového řízení.

Den předtím opustil tým ministra Blatného národní koordinátor pro vakcinaci Zdeněk Blahuta, kterého si Jan Blatný do úřadu sám přivedl. Jak sdělili, důvody Blahutovy rezignace jsou zdravotní.

Už před týdnem pak ministr odvolal svoji politickou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se nechala přednostně i s manželem očkovat ve Státním zdravotním ústavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované