Hlavní obsah

U Havlíčka opět odložili verdikt, na němž závisí dotace pro Agrofert

Foto: vláda.cz

Jde o směrodatný spor, ve kterém soud odkázal na evropský audit o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Rozhodnutí, které soud stanovil na začátek loňského prosince, má nově padnout až v březnu.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu znovu posunulo termín, kdy rozhodne o přidělení evropských peněz firmě Primagra ze skupiny Agrofert.

Jedná se přitom o směrodatný případ, jak může střet zájmů premiéra Andreje Babiše dopadnout na firmy v jeho svěřenských fondech.

Konkrétně jde o dotaci na novou sušárnu zrnin v Trpístech na Plzeňsku. Projekt spadá pod Evropský fond pro regionální rozvoj a operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který řídí Ministerstvo průmyslu.

Rozhodnutí, které může v důsledku připravit koncern Agrofert o velkou část evropských dotací, mělo původně padnout do začátku loňského prosince. Tak to stanovil úředníkům ministerstva pražský Městský soud.

Proces, na jehož konci má být definitivní schválení nebo zamítnutí dotace pro Primagru, se ale stále vleče. V lednu ministerstvo vedené Karlem Havlíčkem (za ANO) oznámilo, že rozhodnutí očekává do konce února. Nyní termín opět posunulo.

„Rozhodnutí by podle dnešních informací mohlo padnout v polovině března,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Podobnosti o rozhodování ministerstvo tají, neupřesnilo ani důvod dalšího zpoždění.

Formálně se spor týká jen tohoto jediného projektu s dotací 2,4 milionu korun, ve skutečnosti se ale hraje o všechny investiční dotace pro celý Agrofert. Úředníci by totiž měli podle stejných měřítek posuzovat i ostatní uchazeče z koncernu.

Původně na ministerstvu dotaci pro firmu Primagra předběžně schválili. K finálnímu souhlasu se ale úředníci v roce 2019 neodhodlali, chtěli vyčkat na dokončení auditu EU, který tehdy ještě probíhal.

Agrofertu se průtahy nelíbily a podal žalobu. Městský soud v Praze mu loni v říjnu dal za pravdu a přikázal ministerstvu, aby do šedesáti dnů o dotaci rozhodlo.

Holding tedy spor vyhrál. Ve výsledku ale z rozsudku v Agrofertu radost mít nemohli. Soud totiž zároveň zdůraznil, že ministerští úředníci by se měli držet závěrů evropského auditu.

Šedesátidenní lhůta, kterou pro vydání rozhodnutí stanovil soud, je sice pro ministerstvo závazná, prodlevu ale může napadnout jedině účastník řízení, což je firma Primagra. Nikdo jiný se dřívějšího verdiktu ministerstva domáhat nemůže.

Podle auditu Evropské komise, který posuzoval takzvané investiční dotace pro Agrofert, není pochyb, že si Babiš jako veřejný činitel uchoval kontrolu nad tímto koncernem i poté, co převedl jeho akcie pod svěřenské fondy.

Jedna z největších podnikatelských skupin v Česku by tím pádem mohla přijít o nárok na dotace v období, kdy se podle auditu porušovala pravidla o střetu zájmů.

Babiš i Agrofert dlouhodobě opakují, že pravidla o střetu zájmů neporušují. Jejich stanovisko se snaží před Bruselem obhajovat i česká vláda, závěry Evropské komise jsou však už definitivní.

Reklama

Doporučované