Hlavní obsah

U Pirátů už se to mele. Padl první návrh: Odvolejme Bartoše

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš při příjezdu do volebního štábu Pirátů a STAN.

Reklama

aktualizováno •

Nejotevřenější strana české politické scény Piráti po volebním debaklu veřejně řeší, co dál. Na pirátském fóru už padly i nápady na odvolání Ivana Bartoše z postu předsedy nebo na odchod do opozice.

Článek

Členové České pirátské strany se po sobotním sčítání probudili do těžké povolební kocoviny.

Po volebním debaklu, kdy voliči vykroužkovali Piráty ze Sněmovny pryč a ti obhájili jen čtyři křesla z 22, se na pirátském fóru členové pustili do hodnocení voleb. Padl už i návrh na odvolání Ivana Bartoše z funkce předsedy.

Přišel s ním brněnský člen a člen předsednictva Evropské pirátské strany Lukáš Doležal. „Omlouvám se, ale nemůžu jinak,“ napsal ke své anketě na odvolání Bartoše. Od spolustraníků i těch, kteří si myslí, že by předsednictvo mělo z volebního debaklu vyvodit důsledky, se ale přílišné podpory nedočkal. Pro hlasovalo jen 11 procent.

„Je lež, že to ‚nikdo nečekal‘. Všichni příznivci koalice byli varováni předem. Jen s tím věšením na ráhno bych raději počkal do celostátního fóra v lednu. Chci mít nejdřív koho zvolit,“ argumentoval plzeňský člen Robert Magni.

Seznam Zprávy se pokusily Doležala kontaktovat, měl ale vypnutý telefon.

Na fóru se k tomu vyjádřil už i Ivan Bartoš, který v dlouhém příspěvku všem poděkoval a potvrdil, že vedení strany za výsledek přebírá plnou odpovědnost.

„Všechno bude třeba zanalyzovat, udělat změny v našem fungování, lépe prioritizovat a řešit věci, které jsme podcenili. Na lednovém celostátním fóru pak budeme rozhodovat o dalším postupu a podobě strany,“ napsal Bartoš spolustraníkům, kterým prý už rozeslal žádost o zpětnou vazbu.

Do vlády, nebo do opozice?

Na pirátském fóru se rozjela také debata o možném dalším postupu. „Se čtyřmi hlasy, které vlastně nikdo nepotřebuje, nemůžeme hrát ve vládě důstojnou roli. Směřujme do opozice. Buďme ale opozicí konstruktivní,“ napsal pražský Petr Daubner, jenž však zůstal se svým názorem osamocený.

„V opozici s ANO ani náhodou. Raději si vybojovat jednoho ministra, který bude odborníkem na svůj resort, a využít toho za čtyři roky. Opozice v počtu čtyř lidí nedostane téměř žádný mediální prostor a je jedno, jak moc bude konstruktivní. To by byl poslední úder,“ upozornil ho jeden z diskutujících.

Koalice Pirátů s hnutím STAN získala ve volbách 15,62 procenta hlasů, což je zhruba o 10 procent méně, než kolik si ještě před několika měsíci představovala. Kvůli kroužkování Piráti přišli o většinu svých poslanců. Ze 37 křesel, jež koalice vybojovala, jen čtyři obsadili Piráti. Před čtyřmi lety Piráti vybojovali 22 křesel.

Reklama

Doporučované