Hlavní obsah

Uber líčí vizi létajících taxíků, na zemi ale naráží na zákon o dopravě

Jaké problémy čekají na Uber v Česku? Pusťte si reportáž.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Jakou budoucnost má kontroverzní taxislužba v Česku, ukážou verdikty soudů v Praze, Brně, ale i v Lucemburku.

Článek

Přestože z pohledu českých úřadů je sdílená taxislužba Uber nelegální, její manažeři se při tříletém výročí na českém trhu pochlubili, že se firmě daří a roste.

Také údaje z čerstvě dokončené analýzy sdílené ekonomiky, kterou si od odborníků nechal zpracovat Úřad vlády, uvádějí, že Uber se podle tržního podílu dotáhl mezi tři největší pražské taxislužby.

Pro Uber v Praze jezdí podle ředitele české a slovenské pobočky Tomáše Peťovského dva tisíce aktivních řidičů (ti, co jezdí alespoň jednou měsíčně). Pravidelně (opět alespoň jednou měsíčně) prý jejich služeb využívá 177 tisíc uživatelů internetové aplikace.

Uber ovšem zveřejňuje jen ta data, která sám chce. Dokud mu to nikdo nenařídí zákonem, neplánuje se o ně dělit ani s Finanční správou kvůli daním. A to přesto, že finanční úřady letos v létě obeslaly stovky řidičů, u nichž mají podezření, že daně neodvádí tak, jak by měli.

Přes značné potíže s úřady má Uber velké plány, ředitel pro střední a východní Evropu Rob Khazzam načrtl tento týden budoucnost, že budou zákazníky přepravovat i samořiditelná či dokonce létající auta.

Spíše než gravitační zákon ale nyní Uber v Česku musí řešit zákon o silniční dopravě. A to hned u několika soudů.

Už před časem na základě předběžného opatření firma dojezdila v Brně. V různých fázích jsou pak hned tři spory u českých soudů, v nichž Uber figuruje, a nejspíš nedaleko je finální verdikt v klíčovém případu u Evropského soudního dvora.

Jaká z toho plyne pro Uber reálná budoucnost v České republice? Napovídá video v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované