Hlavní obsah

Učí se tu nenávisti, říká Varšava o cestách mladých Izraelců do Osvětimi

Foto: Profimedia.cz

Izraelští studenti ve vyhlazovacím koncentračním táboře Osvětim/Birkenau.

Reklama

Polsko-izraelský spor o zákon, který omezí restituční nároky obětí holokaustu, se rozšiřuje. Po odvolání velvyslanců došlo i na otázku vzdělávacích studentských zájezdů do koncentračních táborů.

Článek

Zažil to asi každý návštěvník Osvětimi – značnou část návštěvníků tu tvoří izraelské studentské výpravy. V místech, kde pod rukama nacistů umíraly tisíce židovských vězňů, dnes mladí obyvatelé židovského státu rozvinují modrobílé vlajky s Davidovou hvězdou. Nyní se ale tyto vzdělávací cesty staly jedním z témat polsko-izraelské diplomatické války.

Izraelské studentské výlety do koncentračních táborů vyvolávají nenávist vůči Polákům a jejich kultuře. V pondělí to řekl náměstek polského ministra zahraničí Paweł Jabłoński s tím, že je vláda „přezkoumá“.

„Vzdělávací výlety z Izraele do Polska neprobíhají vhodným způsobem a do myslí mladých lidí někdy proniká nenávist k Polsku,“ citoval náměstka server Ynetnews. Jabłoński obvinil Izrael, že podněcuje „antipolství“ a předsudky vůči Polákům jako etniku.

Diplomatický konflikt rozpoutal nedávno schválený polský zákon, který stanoví, že majetková rozhodnutí polských soudů starší než 30 let už nelze soudně napadat. V praxi to znamená, že majetky ukradené polským Židům za druhé světové války a později znárodněné komunistickým režimem už nepůjde vrátit původním vlastníkům.

Na Poláky naléhal i šéf americké diplomacie

Proti zákonu, který v sobotu podepsal prezident Andrzej Duda, protestoval Izrael už po jeho navržení, ke stažení legislativy vyzývaly Varšavu i Spojené státy, konkrétně ministr zahraničí Antony Blinken. Vláda premiéra Mateusze Morawieckého ale tentokrát neustoupila.

Pod podobným tlakem se přitom ocitla už před třemi lety, kdy navrhla zákon o trestání výroků o polské kolaboraci s nacisty. Židovský stát tehdy mluvil o tom, že Polsko zahlazuje svůj podíl na holokaustu. Zákon nakonec schválen nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Šéf izraelské diplomacie Jair Lapid.

Legislativa zabraňující mimo jiné i restitucím židovských majetků vyvolala po svém schválení ostrou kritiku Izraele. Premiér Naftali Bennett mluvil o „ostudném rozhodnutí“ a ministr zahraničí Jair Lapid dokonce řekl, že Polsko nemá demokratickou vládu. „Pryč jsou dny, kdy Poláci ubližovali Židům bez následků. Dnes mají Židé svou vlastní hrdou a silnou zemi. Antisemitských hrozeb se nebojíme a nehodláme přehlížet ostudné chování polské protidemokratické vlády,“ napsal v neděli na Twitteru.

Lapid zároveň stáhl izraelského chargé d’affaires z Varšavy a oznámil, že nového velvyslance, na jehož jmenování se čeká, nyní do Polska nevyšle. Polský velvyslanec Marek Magierowski, který právě tráví dovolenou v rodné zemi, pak dostal od Izraelců doporučení, aby se nevracel.

Polská diplomacie vzápětí oznámila, že diplomat zůstane kvůli „bezdůvodnému rozhodnutí Izraele snížit úroveň diplomatických vztahů“ ve Varšavě. Premiér Morawiecki pak oznámil, že z bezpečnostních důvodů nechal přepravit do Polska diplomatovy děti.

Premiér Morawiecki zákon hájí tím, že zabrání podvodníkům vydávat se za potomky původních majitelů a žádat o vrácení sporných majetků. „Divoké restituce vedly v Polsku k mnoha tragédiím. Desítky tisíc lidí byly vyhozeny z domů, v nichž žili celý život, a to jen kvůli zákonu, který umožňoval vracení nemovitostí donekonečna,“ hájil postoj vlády Morawiecki.

Nově schválený zákon nerozlišuje mezi Židy a ostatními etniky, dotknout by se měl ale především nežidovského obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Doporučované