Hlavní obsah

Učitelka nebyla očkovaná, odložila roušku. Nakazila polovinu třídy

Foto: Suchawalun Sukjit, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Uprostřed dohadů, jaká opatření mají platit v novém školním roce v jednotlivých státech USA, zveřejnilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí konkrétní příběh, jak rychle se může nákaza ve třídách šířit.

Článek

V USA přibývá dětí, které po zahájení školního roku onemocněly covidem-19. Od poloviny srpna se v karanténě ocitlo podle serveru HuffPost nejméně 90 tisíc studentů. Číslo je součtem těch, kteří se skutečně nakazili, i těch, kteří museli zůstat doma, protože byli potenciálně vystaveni viru. Podle dat Americké pediatrické akademie představovaly děti minulý týden více než 1 z 5 nových případů. Přesněji tvořily 22,4 % všech nahlášených případů, přičemž průměr od začátku pandemie dosud činil kolem 14 %.

Zejména ve státech s republikánskými guvernéry je tak dusno: Školy se snaží obejít zákazy, které guvernéři vydali. Typicky guvernér Floridy Ron De Santis, který zasáhl exekutivním příkazem proti povinnému nošení roušek ve školách.

Do vyhrocených debat teď zasáhlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které zveřejnilo detaily případu z května z Marin County v Kalifornii, který jeho experti do detailu zkoumali. Šlo o základní školu s 205 studenty – od mateřské školy do osmého ročníku, kde jediná neočkovaná učitelka stála na začátku řetězce, na jehož konci bylo 26 nemocných.

Ve škole bylo povinné nošení roušky a stejně tak nařízené rozestupy. Učitelka, kterou zpráva nejmenuje, chodila dva dny do práce i přes to, že už pociťovala možné příznaky covidu-19. A „příležitostně“ ve třídě odkládala roušku, například když dětem četla nahlas. Lavice žáků byly od jejího stolku vzdálené zhruba 1,8 metru, větralo se okny, třída nadto byla vybavena vysoce účinnými vzduchovými filtry, píše se ve studii.

Po dvou dnech žena podstoupila test, který vyšel pozitivní, a nastoupila na nemocenskou. O den později už se příznaky začaly objevovat i u jejích žáků. Do třídy docházelo 24 dětí, 12 jich mělo pozitivní test. Z toho 8 z nich sedělo v prvních dvou řadách od katedry.

Následně vyšel pozitivní test dalším šesti studentům z jiného ročníku, nakaženi byli i rodiče a sourozenci žáků z obou tříd. CDC uvádí, že tři nakažení dospělí byli již plně očkovaní.

„Zavlečení viru do třídy učitelem – který měl symptomy a nebyl očkován – vyústilo v množství nakažených i mimo třídu, napříč školou, v rodinách,“ shrnula na brífinku v Bílém domě šéfka CDC Rochelle Walenksyová.

K případu se vyjádřila i Lisa Santoraová, zástupkyně zdravotního odboru okresu Marin. Pro CNN uvedla, že úředníci už od ledna vyzývali učitele, aby se naočkovali, mnozí tak ovšem neučinili. „Viděli jsme z první ruky, že to nemusí být děti, kdo nakazí učitele. Bylo to přesně naopak.“

Reklama

Doporučované