Hlavní obsah

UEFA dala ve válce o dresy částečně za pravdu Rusům. Ustoupí Ukrajinci?

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské dresy pro letošní Euro budí prudké vášně. Na mapě je např. Ruskem ilegálně anektovaný Krym vyznačen jako ukrajinské území.

Reklama

Evropská fotbalová unie (UEFA) chce po Ukrajině, aby ze svých dresů na fotbalové Euro odstranila heslo „Sláva hrdinům“. Podle unie jde o politické heslo.

Článek

Ukrajina přestavila své dresy v pondělí. Na přední straně žlutého trikotu jsou patrné bílé hranice Ukrajiny včetně Donbasu a Ruskem okupovaného poloostrova Krym.

Na zadní straně jsou pak nápisy „Sláva Ukrajině!“ a „Sláva hrdinům!“ na vnitřku límce. Oba se používají jako národní pozdrav, a to i ve vojenských složkách. Jde také o hesla revoluce z roku 2014 a války s Ruskem na východě země.

UEFA ve čtvrtek uvedla, že je slogan „zjevně politické povahy“ a vyzvala ukrajinskou fotbalovou asociaci k jeho odstranění. Ta už v prohlášení napsala, že s UEFA jedná o zrušení jejího rozhodnutí. Pro agenturu AFP ukrajinská asociace uvedla, že UEFA dříve „schválila novou soupravu a všechny její prvky, včetně sloganu“.

Na podobu ukrajinský dresů si tento týden stěžovalo Rusko kvůli vyobrazení Krymu jako ukrajinského území. Poloostrov obsadili ruští vojáci v roce 2014.

Podle fotbalové unie ale není nutné mapu země měnit. Odkázala se přitom na rezoluci Valného shromáždění OSN, podle kterého je Krym navzdory ruské okupaci a anexi součástí svrchovaného území Ukrajiny.

UEFA dala zelenou i sloganu „Sláva Ukrajině“, který je podle ní obecnou a nepolitickou frází „obecného národního významu“. UEFA byla už v minulosti terčem kritiky, když za politické gesto označila i květy vlčích máků, jimiž si fotbalisté Anglie nebo Skotska připomínají památku válečných veteránů.

Fotbalové Euro, které bylo o rok odložené kvůli pandemii covidu-19, se bude konat od 11. června do 11. července v 11 hostitelských městech, včetně ruského Petrohradu.

Reklama

Související témata:

Doporučované