Hlavní obsah

Uherské Hradiště dokončilo rekonstrukci kašny v parku Bastion

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Uherské Hradiště dokončilo rozsáhlou rekonstrukci kašny v parku Bastion. Před opravou skrz vanu kašny neustále unikala voda, poškozený byl také materiál obložení kašny.

Článek

Její obnova začala loni v červenci, přišla na 1,4 milionu korun, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

„Dno kašny se středovým prvkem není tak hluboké jako to původní a místo jednoho středového kamene kašnu zkrášlují dva rozštíplé, mezi nimiž tryská voda. Nové rozvody a technologie splňují nejnovější kritéria v oblasti kvality a cirkulace vody,“ uvedl mluvčí. Vyzdvižení dna podle něj snížilo riziko pádu do hluboké vany kašny, jejíž lem zdobí nové kamenné obložení.

Park Bastion, který je na místě jednoho z jedenácti vnějších prvků barokního opevnění města, nabízí příjemné posezení v centru Uherského Hradiště. „Místní kašna, která je zde od druhé poloviny 90. let, ale již tolik požitku nepřinášela. Voda z ní se ztrácela a kašna byla v naprosto nevyhovujícím stavu,“ uvedl místostarosta Čestmír Bouda (KDU-ČSL).

Před dvěma lety nechala radnice opravit litinovou kašnu s pítkem na Zelném trhu. O rok dříve restaurátoři zvelebili barokní kašnu na Masarykově náměstí a kašna ve Smetanových sadech u Slováckého muzea dostala nové osvětlení. V roce 2016 absolvovala komplexní opravu kašna na Mariánském náměstí. „Některé další kašny či fontány na svou opravu teprve čekají, jako například kašna na náměstí Republiky, u které se s projekční přípravou obnovy začne v letošním roce,“ uvedl Pášma.

Spuštění městských kašen připadá každoročně na začátek dubna a zazimování na konec září. Letos radnice napouštění kašen kvůli nouzovému stavu a mimořádným opatřením spojeným s pandemií nového typu koronaviru odložila na začátek května.

Reklama

Doporučované