Hlavní obsah

Ujížděl před policií, když převážel varnu s pervitinem. Při honičce těžce zranil seniora

Ujížděl před policií, když převážel varnu s pervitinem. Při honičce těžce zranil seniora.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šestatřicetiletý muž nyní stanul před soudem, který začal v úterý jeho případ řešit.

Článek

Brněnský krajský soud ve Zlíně začal projednávat případ muže, který pod vlivem pervitinu vjel do podchodu v Uherském Hradišti. Ujížděl před policejní hlídkou. V autě totiž převážel varnu na pervitin a nechtěl být chycen. Při zběsilé jízdě vážně zranil důchodce a pokusil se přejet policisty. Hrozí mu pětadvacet let vězení.

Za pokus o vraždu a výrobu a držení předmětů pro výrobu psychotropních látek je obviněný šestatřicetiletý Roman Šupa. V loňském červenci při honičce s policisty vážně zranil čtyřiaosmdesátiletého Josefa Bahulu.

„Chvíli mi stál kolem na noze, dodnes v ní téměř nic necítím,“ řekl Bahula. Na místo činu pro něj přijela záchranná služba. „Křičel jsem na něj, ať stojí a nejezdí, ale neslyšel mě. Snad nade mnou stáli andělé, že jsem to celé přežil,“ dodal důchodce.

V podchodu byly i další osoby včetně ženy s batoletem. Ty ale stihly z místa činu utéct. „Utrpěla jsem psychický šok a měla jsem problémy se srdcem, takže mě nakonec museli hospitalizovat,“ uvedla jedna ze svědkyň Alena Ritterová. Další dvě ženy, které se nacházely v podchodu uvedly, že na ně při jízdě Šupa vyplázl jazyk.

U soudu obžalovaný uvedl, že nikomu nechtěl ublížit. „Moc si z toho nepamatuji, jenom jak mě honila policie, v podchodu jsem neviděl žádné lidi,“ popsal situaci Šupa. V době, kdy trestní čin spáchal, měl v žilách pervitin. Neměl navíc řidičský průkaz. U soudu také přiznal, že před honičkou ujel z benzinové pumpy bez placení.

Obviněný Šupa policejní hlídce nakonec ujel. Policisté jej našli o několik dní později. Šupa se ve snaze znovu uprchnout pokusil policisty přejet. „Rozjel se proti nim. Když couval, tak čelně narazil do auta u protějšího domu a byl zatčen,“ popsal v žalobě státní zástupce Martin Malůš.

Podle státního zástupce muž u soudu vypovídal bez zájmu. „Takovou míru lhostejnosti ve vztahu k následku svého jednání jsem ve své kariéře ještě nezažil,“ dodal. Šupa u soudu na některá obvinění nechtěl vůbec reagovat.

Podle soudního znalce z oboru psychiatrie Pavla Konečného trpí obviněný disociální poruchou osobnosti, kvůli které zneužívá návykové látky. „V době činu byl ve stavu akutní intoxikace. Jednal zkratkovitě, pervitin ovlivnil jeho rozpoznávací schopnosti. Oslabil je, v žádném případě ale nebyly vymizelé,“ řekl Konečný.

Obžalovaný byl několikrát trestaný již v minulosti. Nyní je ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat ve středu. Kdy padne rozsudek, zatím není jasné.

Reklama

Doporučované