Hlavní obsah

„Umírají bez povšimnutí.“ Africké zemi hrozí kolaps zdravotnictví

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Koronavirus sužuje další africkou zemi. Dvoumilionová Namibie v posledních dnech zaznamenává největší přírůstky nově nakažených na počet obyvatel. Nemocnicím a krematoriím dochází kapacita.

Článek

„Naši zemi čeká temné období,“ uvedl prezident dvoumilionové africké země Hage Geingob. Namibijská republika, kam je od 1. do 31. července Čechům vstup zakázán, se ocitla na seznamu zemí s extrémním rizikem nákazy. Namibie nyní čelí třetí koronavirové vlně a místní úřady hovoří o velmi křehkém zdravotnictví.

Jak ukazují data, v týdnu od 21. do 28. června měla jihozápadní africká země s populací přibližně 2,5 milionu 4 461 případů na milion lidí. Podle agentury Bloomberg jde o druhý největší přírůstek na světě, nejvíce jich je v Mongolsku. Za poslední týden se nakazilo 9 316 lidí, 221 pacientů zemřelo. Jak poznamenává stanice BBC, pro zemi s pouhými 2,5 miliony jde o obrovskou ránu.

Nemocnice pod tlakem

Namibijská zdravotnická zařízení se podle agentury Bloomberg rychle plní. Nejvyšší státní nemocnice musela od úterý omezit provoz ambulance, aby zajistila dostatek místa pro koronavirové pacienty. Docházet místa začínají také v márnicích, což podle namibijského ministra zdravotnictví Kalumbi Šanguly vytváří „ještě větší tlak na situaci“. Problémem je také nedostatek kyslíku nebo ochranných pomůcek. Například v jedné z nemocnic v regionu Ošana se je snaží sehnat už měsíce. Byl to nepřetržitý boj a zdá se, že vedení nemocnice to nezajímá. Nedělají nic, aby nám pomohli. Stěžovali jsme si a psali jsme jim dopisy s tím, že během tak smrtící pandemie jsme nuceni pracovat bez ochranného vybavení,“ cituje namibijský list nejmenovanou zdravotní sestru.

Nemocnice jsou pod silným tlakem, zdravotníci jsou přepracovaní a nepodávají nejlepší výkony,“ popisuje aktuální situaci ředitel státní nemocnice v hlavním městě Windhoek Gordon Cupido. Pacienti často umírají bez povšimnutí,“ dodává. Podle namibijského ministra zdravotnictví mnoho lidí také umírá doma, protože se vyhýbají nemocnicím nebo se uchylují k neověřeným metodám léčby.

V reakci na nápor koronavirových pacientů ministerstvo zdravotnictví mobilizuje další zdravotníky a sociální pracovníky. Výkonný ředitel Ben Nangombe žádá o pomoc také zahraniční lékaře, namibijské zdravotnictví podle něj pandemii nezvládá.

Ještě nedávno byla situace v zemi více méně stabilní a podle bývalého ministra zdravotnictví Bernarda Haufiku po dobu téměř pěti měsíců místní úřady nezaznamenaly žádný komunitní přenos. Vláda proto znovu rozvolnila ekonomiku a obnovila cestovní ruch. Takový přístup ale vzbudil kritiku tamních politiků a odborníků. Virus nám poskytl dostatek prostoru a času na to, abychom mohli účinně reagovat, ale neudělali jsme dost pro jeho kontrolu,“ uvedl politik.

V reakci na sílící pandemii namibijský prezident oznámil nová omezení, včetně prodloužení nočního zákazu vycházení a zákazu cestování mezi regiony. Avšak podle zdravotníků a expertů zprávy o lockdownu přicházejí příliš pozdě. Vláda má před sebou velký úkol, protože kdyby byla zavedena nová opatření, účinek by bylo vidět až za tři nebo čtyři týdny, což je čas, který nemáme,“ uvádí již zmiňovaný Cupido, podle něhož situace v Namibii je skutečně špatná.

Očkování brzdí nedostatek vakcín

Jak píší zahraniční média, poptávka po vakcinaci s nárůstem nových případů prudce stoupla. Avšak kvůli nedostatku látek nejzasaženější africká země očkování zatím pozastavila. Od 26. června je podle tamních úřadů dostupné pouze pro ty, kdo již dostali první dávku, ostatní budou muset počkat. Pomoc s vakcínami pro africké země zajišťuje iniciativa Covax, která poskytuje preparáty od společností AstraZeneca a Sinopharm. Namibie ale také požádala o pomoc čínské a ruské výrobce.

Zatímco například Spojené státy a Velká Británie plně naočkovaly alespoň 45 procent své populace, v Africe se hovoří pouze o 1,1 procentech obyvatelů, kteří dostali dvě dávky. Konkrétně v Namibii jde 0,8 procentech naočkováné populace, vyplývá z údajů afrického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Celkově se ve dvoumilionové Namibii od začátku pandemie nakazilo 86 649 lidí, 1445 Namibijců nemoci podlehlo, 64 900 pacientů se z koronaviru zotavilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované