Hlavní obsah

Unipetrol vyhlásil pro cizince karanténu: Ráno do fabriky, večer hotel

Litvínovský závod skupiny Unipetrol.

Reklama

Unipetrol změnil postup. Kvůli obavám veřejnosti nakonec nechá otestovat na přítomnost koronaviru všechny zahraniční pracovníky, kteří se zúčastní pravidelné údržby petrochemického závodu v Záluží u Litvínova.

Článek

Do severočeské chemičky v Záluží u Litvínova se už začali sjíždět cizinci. Budou se podílet na dvouměsíční údržbě a revizi výrobních technologií. Místní podnik spadající do petrochemické skupiny Unipetrol má výjimku, díky níž může téměř šest stovek zahraničních specialistů do Česka přijet i v době, kdy jsou uzavřeny hranice. Unipetrol tvrdí, že dva roky připravované údržbářské práce nesnesou odkladu.

Mezi obyvateli Mostecka způsobila zlou krev nejen tato výjimka, ale i fakt, že najatí zahraniční pracovníci nemusí do standardní čtrnáctidenní karantény. A až na několik desítek lidí z pandemií nejpostiženějších zemí západní Evropy neměli být ani testováni na přítomnost koronaviru. I to vyvolalo obavy z možného rozšíření nákazy covid-19 v regionu.

Teď ale Unipetrol přichází s novým oznámením, které má lidi uklidnit.

Cizinci prý budou v karanténě, ale takzvané pracovní. Ta má spočívat v tom, že po dva týdny se mohou pohybovat jen v uzavřeném areálu chemičky nebo v hotelích, kde budou přespávat. Nikde jinde.

Po karanténě zbytek cizinců

Tento model, stejně jako další opatření, schválila jako dostatečný krajská hygienická stanice. Testování nakonec proběhne u všech lidí z ciziny, kteří se takzvané provozní zarážky v litvínovském závodě zúčastní. Přitom ještě v minulých dnech firma tvrdila, že na plošné testy nejsou k dispozici volné kapacity.

„Okamžitému testování se podrobí zhruba pět desítek pracovníků z rizikových zemí, a to ihned po svém příjezdu. Testování u ostatních zahraničních pracovníků externích společností se uskuteční po ukončení jejich čtrnáctidenní pracovní karantény,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Všem pracovníkům bude prý při vstupu do areálu měřena teplota a v případě podezření na nákazu budou ihned izolováni. „V takovém případě aktivujeme všechna hygienická a bezpečnostní opatření, která máme pro tuto situaci připravena,“ dodal Kaidl.

Hlídat bude i městská policie

Z celé akce mají nadále obavy v sousedním Mostě, kde by převážná část zahraničních pracovníků měla být ubytována. Nejvíce v hotelu Cascade v samém centru města.

„To víte, že nás to štve. Hodně jsme to řešili s vedením radnice, ale zjistili jsme, že fakticky nemáme žádnou možnost, jak tomu zabránit,“ říká mostecký praktický lékař a místní zastupitel Roman Houska.

U komunálních politiků přetrvává strach, že se zahraniční pracovníci budou toulat po městě, byť všichni cizinci mají být řádně poučeni, jak se mají v době pracovní karantény i po jejím skončení chovat.

„My už jsme se smířili s tím, že ta akce v Unipetrolu navzdory vyhlášenému nouzovému stavu proběhne, tomu se už nedá zamezit. Ale pořád nechápeme, proč neprobíhá standardní karanténa,“ říká zastupitelka Olga Šrůtová.

Také primátor Mostu Jan Paparega uvádí, že z celé provozní zarážky, konané v čase pandemie, není nijak nadšený, nicméně má pocit, že aktualizovaná bezpečnostní opatření by měla všechna rizika minimalizovat.

„Jsem v pravidelném kontaktu s členem představenstva Unipetrolu Tomášem Herinkem, a pokud by se vyskytl nějaký problém, budeme jej řešit,“ uvedl primátor.

Jako pozitivní vnímá, že zahraniční pracovníci budou soustředěni ve zmíněném hotelu Cascade a bude tak snazší kontrolovat dodržování nastavených pravidel. „Bude se na tom podílet i naše městská policie,“ dodává mostecký primátor Paparega.

Reklama

Související témata:

Doporučované