Hlavní obsah

Unipetrolu kvůli rostoucím cenám ropy klesl zisk o 16 procent. Mateřský PKN Orlen naopak vydělal

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Součástí Unipetrolu jsou i čerpací stanice Benzina.

Reklama

Jediný český zpracovatel ropy, petrochemický koncern Unipetrol, vykázal ve čtvrtletí pokles zisku. Naopak nad očekávání analytiků narostl zisk polské rafinérské firmě PKN Orlen.

Článek

Unipetrol při čtvrtečním reportingu výsledků oznámil, že jeho čistý zisk ve třetím čtvrtletí klesl o 16 procent na 1,28 miliardy korun. Tržby společnosti nicméně stouply o 16 procent na téměř 36 miliard korun. Výsledky byly ovlivněny rostoucími cenami ropy, kvůli kterým jsou nižší marže v rafinérské i petrochemické části podniku.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí PKN Orlen.

Největší polská rafinérská společnost PKN Orlen zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 29 procent na 2,06 miliardy zlotých (přes 12 miliard Kč).  Zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,94 miliardy zlotých. Tržby společnosti se zvýšily o 23 procent na 30,34 miliardy zlotých.

Akcie PKN Orlen obchodované na varšavské burze a formou duálního listingu i na vedlejším trhu pražské burzy ale před polednem odepisovaly přes dvě procenta. Akcie dceřiného Unipetrolu byly obchodovány na hlavním trhu pražské burzy až do letošního září, kdy se je mateřský PKN Orlen rozhodl stáhnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované