Hlavní obsah

Univerzity: Strach z nákazy nesmí přerůst ve strach z otevírání hranic

Foto: Seznam Zprávy

Otevřenost vůči světu je prý pro univerzity zcela zásadní, neboť je zárukou rozvoje kritického myšlení a svobodného bádání, bez kterých je nemyslitelný pokrok ve vědě a výzkumu, jejichž výsledky mají sloužit celému lidstvu.

Reklama

České a moravské univerzity se spojily ke společnému apelu. „Nyní je důležité se aktivně zasazovat o to, aby strach z nákazy novým koronavirem nepřerostl ve strach z otevírání hranic,“ konstatují akademici.

Článek

Rektoři pěti vysokých škol – Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy, Univerzity Palackého, Vysoké školy chemicko-technologické a Českého vysokého učení technického – vyjadřují ve společném prohlášení obavy, aby strach z nákazy novým koronavirem nepřerostl ve strach z otevírání hranic. Nejen pro univerzity je podle rektorů klíčové, aby se Česká republika po překonané krizi opět otevřela světu.

„Čilé mezinárodní kontakty, spolupráce a mezinárodní výměny akademiků, výzkumníků a studentů jsou nutnou podmínkou špičkového vzdělávání i výzkumu,“ stojí v prohlášení.

Asociace výzkumných univerzit České republiky podle rektorů velmi vítá postupné uvolňování opatření v souvislosti s odeznívající koronavirovou krizí. „Máme za to, že koronavirová krize – především mediální prezentací epidemie – ve společnosti vyvolala značnou míru úzkosti a obav. Nyní je důležité se aktivně zasazovat o to, aby strach z nákazy novým koronavirem nepřerostl ve strach z otevírání hranic,“ apelují akademici.

Podle asociace je klíčové, aby se Česko po překonané krizi opětovně otevřelo světu, „neboť úspěšné výzkumné univerzity jsou nedílnou součástí mezinárodního prostoru. Čilé mezinárodní kontakty, spolupráce a mezinárodní výměny akademiků, výzkumníků a studentů jsou nutnou podmínkou špičkového vzdělávání i výzkumu. Internacionalizace patří ke klíčovým pilířům kvalitních evropských a světových univerzit, mezi které se chceme zařadit“.

Otevřenost vůči světu je prý pro univerzity zcela zásadní, neboť je zárukou rozvoje kritického myšlení a svobodného bádání, bez kterých je nemyslitelný pokrok ve vědě a výzkumu, jejichž výsledky mají sloužit celému lidstvu bez rozdílu. Bez mezinárodní spolupráce si nelze představit úspěšné řešení hrozeb současnosti, a to ani těch, které jsou vnímány jako lokální.

„Pouze společnost otevřená vůči světu může být společností vskutku vzdělanou a moudrou – a tím i bezpečnou,“ míní rektoři.

Koronavirus se objevil na pražském magistrátě, obecně čísla v Praze spíše uklidňují.

S pandemií koronaviru se letos ztížilo i cestování mezi státy, jelikož řada z nich kvůli opatřením proti nákaze uzavřela své hranice. V Česku v pondělí začala platit jednodušší pravidla pro cesty po Evropě. Češi tak nyní kromě cest ze Slezského vojvodství v Polsku, Portugalska a Švédska nebudou muset při návratu do vlasti dokládat negativní test na koronavirus. Hranice Česka se do velké míry otevírají i cizincům. Některé státy, jako například Španělsko, ale zatím zachovávají omezení pro vstup na své území pro turisty. Dosud bylo možné cestovat bez omezení pouze mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem.

Reklama

Doporučované