Hlavní obsah

Data ukazují, jak se teď šíří koronavirus v Praze

Foto: Seznam Zprávy

Plošné testování na koronavirus mělo v Praze vysokou účast, na některé se první den ani nedostalo.

Reklama

Koronavirus se objevil na pražském magistrátě, do karantény by mohlo jít až 40 lidí. O dalším postupu budou rozhodovat hygienici. Čísla v Praze se ale v posledních týdnech spíše uklidňují.

Článek

Všichni politici a úředníci, kteří se účastnili pondělního jednání rady pražského zastupitelstva, jdou do dvoutýdenní karantény.

Hygienici je budou v příštích dnech testovat a teprve se ukáže, jestli magistrát je po onemocnění náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN), dalším drobným ohniskem nákazy v hlavním městě.

I když se jinak koronavirus v hlavním městě od konce dubna nijak zvlášť nešíří, existuje tu řada ohnisek nemoci.

I na pražském magistrátu bylo v posledních měsících nakaženo několik úředníků, nákazu se ale daří držet pod kontrolou. Od poloviny března byl načas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku a zhruba pět desítek lidí muselo do karantény.

Náměstek Hlubuček mohl být podle ČTK v kontaktu až se čtyřmi desítkami lidí během pondělního jednání městské rady. Pokud by se nákaza u někoho z kontaktů potvrdila, karanténa by se rozšířila na další množství lidí. I pražští hasiči poslali na testy své zaměstnance, kteří přišli v minulém týdnu do kontaktu s Hlubučkem při jeho cestě po některých stanicích.

Kvůli inkubační době viru, která je tři až pět dnů, je však možné, že se případná nákaza u kontaktů na testech hned neprojeví. Situace se tak může vyvíjet delší dobu.

Jinak však data ukazují, že v Praze původně velmi prudký nárůst celkového počtu nakažených zpomalil. Naopak téměř dvě třetiny případů, 1453 z 2253, se z nákazy vyléčily.

V Praze je tak v současné době necelých 700 aktivních případů, což vychází zhruba na 52 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

V celkovém počtu je Praha nejzasaženější oblastí v ČR, je také ale nejlidnatějším místem. Na přepočet obyvatel je počet případů v Praze podobný těm, kde se v minulosti vyskytovala lokální ohniska, jako je Důl Darkov v Moravskoslezském kraji nebo dříve zasažené pohraničí v Plzeňském a Karlovarském kraji. Všechny zmíněné kraje mají mezi 110 a 175 nakaženými na sto tisíc obyvatel.

Podle hygieničky Zdeňky Jágrové je v Praze setrvalý stav. „Máme několik klastrů, které se objevují a ve kterých onemocnělo 20, 30 nebo 40 lidí. Praha se tedy chová stejně jako ostatní velká města po celém světě. Výskyt tady bude a je evidentní, že mezi námi virus zůstává,“ popisuje pro Seznam Zprávy situaci v hlavním městě Jágrová.

Celkový počet nových denních případů momentálně v České republice není vysoký. Pražská čísla tak v některých dnech, jako například v neděli 14. 6., dělala až polovinu všech pozitivních testů. Těch v poslední době značně ubylo. Ministerstvo zdravotnictví už dříve pro Seznam Zprávy řeklo, že testů je méně, protože se netestuje plošně, nýbrž více cíleně.

Reklama

Doporučované