Hlavní obsah

Úplatky za více než 1,3 milionu a dvě auta. Policie popsala korumpování politika z ANO

Vydali jsme se za lidmi, které policie v Liberci obviňuje z korupce. Co nám řekli?Video: Radek Nohl, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal nové detaily o tom, jak se podle policistů upláceli politici na Liberecku.

Článek

Při vyšetřování zakázek libereckého dopravního podniku narazila policie na závažná podezření, jak jsou systematicky korumpováni někteří místní politici.

Policisté v dokumentech k případu podrobně popsali, jak podezřelí podle nich za statisíce korun nebo za VIP karty na zápasy libereckých hokejistů plnili pokyny místního podnikatele v dopravě Jiřího Vařila.

Seznam má dokumenty k dispozici a díky tomu i zná i dosud neznámé detaily, na nichž policie staví svou konstrukci kauzy.

Jedním z politiků, jejichž jméno se v policejním popisu událostí objevuje, je bývalý liberecký zastupitel za hnutí ANO a tehdejší šéf představenstva místního dopravního podniku Pavel Šulc. Podle obvinění, které zformulovali policisté, získal na úplatcích více než 1,3 milionu korun.

Policie se opírá například o tři roky staré odposlechy, které jsou součástí obvinění. Zmíněný podnikatel Vařil na nich s ženou, která je v kauze také obviněna, řeší, jak Šulcovi předat peníze. „Potřebuji tomu klukovi dát prachy, ale on si je nechce vzít, protože se bojí,“ cituje přepis odposlechů Jiřího Vařila.

Policie pak uvádí, že podle jejích zjištění poslala v listopadu 2015 částku ve výši 750 tisíc korun na účet Šulcovy firmy stavební společnost, na niž má obviněná vazby. Oficiálně šlo o peníze za zprostředkování prodeje hotelu v Harrachově, který však vyšetřovatelé považují podle dalších indicií za fiktivní. Proto převedené peníze považují za úplatek.

Seznam se pokusil Pavla Šulce s otázkami k případu kontaktovat, ale i když ho reportér zastihl u jeho domu, odmítl bývalý zastupitel hovořit.

„Na shledanou,“ řekl předtím, než zavřel u svého rodinného domu branku. Stejně bez úspěchu dopadla i návštěva v sídle Šulcovy firmy.

Policie: Veděli, že jde o úplatky

Vyšetřovatelé pak narazili ještě na další případ s Pavlem Šulcem.

Zjistili, že mezi dubnem 2016 a říjnem 2017 fakturoval firmě už zmíněné spoluobviněné každý měsíc částku 33 tisíc korun.

„Zcela zjevně věděli, že právní titul plateb je bez reálného základu a ve skutečnosti se jedná o úplatky,“ napsala policie do obvinění.

V této kauze se objevilo také jméno fotbalového bosse Miroslava Pelty:

Kauza, v níž se objevilo jméno Miroslava Pelty.Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

Navíc Šulc podle policistů využíval také dvě vozidla značky Škoda, které měla dlouhodobě v pronájmu firma Jiřího Vařila. Policie přitom nezjistila, že by bývalý liberecký zastupitel leasingové společnosti za nájem vozu nějaké peníze platil.

Policisté pak také ve spisu popisují pět případů, kdy podle nich Pavel Šulc plnil Vařilovy pokyny. Ten nejvážnější se týká zjištění, že společně připravovali ekonomický zánik libereckého dopravního podniku.

„Jednal zcela pod vlivem Jiřího Vařila a na základě jeho pokynů,“ popsali policisté v obvinění Šulcovu roli.

Statisíce na kampaň

V kauze figuruje také jméno dalšího regionálního politika Vladimíra Mastníka, který byl do roku 2016 krajským radním pro dopravu.

Měl tedy na starosti i miliardový tendr na autobusovou dopravu na Liberecku, o který měla zájem i firma Jiřího Vařila. Jak lze vyčíst z policejních dokumentů, policisté si Mastníka nahráli, když s Vařilem detaily této zakázky řešil.

Když před dvěma roky kandidoval Mastník znovu do krajského zastupitelstva, dostal se až na patnácté místo kandidátky Starostů pro Liberecký kraj. Vařilovi si pak podle odposlechů stěžoval, že si kampaň bude muset zaplatit ze svého a Vařil mu nabídl pomoc.

Policie rozhovor nahrála.

Vladimír Mastník: Ono to bude stát zhruba tak nějak s tou poštou 150 000 Kč. Počítám jako jó. Jako ale říkám, to je ta celková. Myslíš, že bys teda z toho mohl nějakou částku jako dát?

Jiří Vařil: Já myslím, že to zaplatím celý, jako jó!

Vladimír Mastník: Fakt jó?

Jiří Vařil: No né, my jsme ti fakt vděční, protože jako prostě to penzum problémů, co bychom měli, kdybys nám nepomohl, tak by bylo velký jako.

Vladimír Mastník však výklad policie, že šlo o korupci, odmítá.

„Jsem obviněn z něčeho, co se nestalo. Vkládá se mi, že jsem z toho něco měl. Já jsem to dělal z mého vlastního rozhodnutí,“ řekl pro Seznam Mastník.

Podnikatele Jiřího Vařila se Seznamu přes opakovanou snahu kontaktovat nepodařilo. Jeho mobilní telefon byl vypnutý a nebyl k zastižení ani ve své firmě.

Na otázky pak neodpověděli ani jeho advokáti, kteří ho zastupují.

Reklama

Doporučované