Hlavní obsah

Úřad navrhl změny v onkologické brožuře s Babišem. Týkají se slov premiéra

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí by mělo dojít v komentáři premiéra Babiše k úpravám.

Reklama

Za „Váš Andrej Babiš“ doplňte v brožuře jeho funkci, navrhl Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Článek

Brožura na podporu prevence onkologických onemocnění, v níž se mimo jiné objevil i premiér Andrej Babiš (ANO), by se měla upravit. Konstatoval to Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který se podobou tohoto díla zabýval.

Brožura přináší na 52 stranách grafy, komentáře či fotografie zhruba dvou desítek českých odborníků. Vedle Babiše se v ní objevil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO). Rozeslání původně naplánované těsně před volbami však vzbudilo rozpaky.

Úřad v této souvislosti doporučil, aby byla brožura na dvou místech upravena tak, aby nevzniklo podezření, že jde o součást volební kampaně. Obě navržené změny se týkají strany, na níž píše svůj komentář Andrej Babiš.

Na jeho konci by za „Váš Andrej Babiš“ měla podle zmíněného úřadu být ještě připsána jeho funkce. Stejně jako tomu je u ministra Vojtěcha.

V další části Babišova textu úřad navrhuje napsat místo „připravili jsme velký plán obnovy“ raději „vláda připravila velký plán obnovy“.

Premiér také píše, že „část peněz z tohoto plánu, ale i z dalších programů nasměrujeme právě do boje s rakovinou“. Což je podle úřadu taktéž problematické. Místo toho by bylo lepší napsat do brožury větu, že „plán počítá s tím, že část peněz z něj, ale i z dalších programů bude nasměrována právě do boje s rakovinou“.

„Použití první osoby množného čísla právě v kombinaci s podpisem ‚Váš Andrej Babiš‘ bez vazby na funkci ministerského předsedy již mohlo publikaci posouvat směrem ke sdělení ve prospěch kandidáta,“ napsala mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Luisa Divišová ve vyjádření.

Podle vyjádření předsedy a dalších členů úřadu však nelze v této souvislosti správní řízení ani kontrolu zahájit.

„Neboť neexistuje subjekt, vůči němuž by mohly být uplatněny. Stát ani jeho organizační složka totiž nemohou být aktéry volební kampaně,“ doplnili zástupci úřadu. Brožuru na konci srpna poslalo ministerstvo zdravotnictví jednotlivým zdravotním pojišťovnám.

Jeden z členů tohoto úřadu Jan Outlý už na konci srpna na sociální síti Twitter vydání této brožury zkritizoval.

„V letošní kampani se držitelé veřejných funkcí jen nevezou na agendě svého úřadu, ale aktivně vymýšlejí, co by tak ještě šlo pod výkon funkce zahrnout a použít jako pozadí pro vlastní prezentaci,“ uvedl Outlý.

Případem této brožury se bude ve středu zabývat také správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny. VZP původně plánovala, že tuto brožuru bude posílat dvěma milionům svých klientů a zaplatí za to patnáct milionů korun.

Po kritice, že se tak bude VZP podílet na volební kampani premiéra Babiše, pak mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová oznámila, že brožura bude rozeslána až po volbách. Podobně se zachovaly i ostatní pojišťovny.

Seznam Zprávy popsaly, že vypracování brožury vzešlo z jednání, které loni v listopadu svolal premiér Babiš. „Představte si, že tuhle brožuru jsem vymyslel já. Skandál! Strávil jsem na tom hodiny,“ uvedl Babiš před několika dny ve Sněmovně.

Reklama

Doporučované