Hlavní obsah

Urychlí novela stavebního zákona šnečí tempo výstavby v Česku?

Duel: Zrychlí se stavby v Česku?

 

Reklama

Povolování staveb v Česku patří k nejpomalejším na světě. Od Nového roku platí novela stavebního zákona, která chce neutěšený stav změnit. Začne se stavět opravdu rychleji?

Článek

Slučuje územní a stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí. Zároveň bude pro ekologické spolky těžší stavby blokovat. Je to omezení občanských práv? A začne se stavět rychleji? Ptáme se v dnešním Duelu Seznam Zpráv ředitele Zeleného kruhu, který sdružuje ekologické organizace, Daniela Vondrouše a generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška.

Novelu stavebního zákona napadla skupina 17 senátorů u Ústavního soudu. Vadí jim, že omezuje účast spolků na stavebním řízení. Senátoři mají za to, že některé paragrafy jsou protiústavní a novela jako celek stavební řízení nezrychlí. Norma, již prosadila tehdejší ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, totiž omezila rozsah stavebních projektů, které musí projít kompletním hodnocením jejich vlivů na životní prostředí (EIA). Týká se to i staveb s výrazným dopadem na životní prostředí a přírodu i krajinu, jako jsou supermarkety, velkosklady, parkoviště, benzinové pumpy nebo třeba lomy.

Novela také rozšiřuje možnost stavět jen na ohlášení. Od ledna je tak například možné stavět rodinné domy bez povolovacího řízení, a to bez omezení zastavěné plochy. Dosud bylo tímto zjednodušeným způsobem možné stavět jen menší rodinné domy do 150 metrů čtverečních zastavěné plochy.

Reklama

Doporučované