Hlavní obsah

USA brání Google a Facebook proti všem. Digitální daň je v nedohlednu

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Saúdské Arábii se uskutečnil summit ministrů financí G20. Kromě ekonomických dopadů nemoci Covid-19 se řešila také mezinárodní dohoda o digitální dani. Jenže na ní se vyjednavači zasekli. Dohoda by měla být hotová ke konci roku.

Článek

Summit států G20 měl kromě jiného přinést průlom v zavádění celosvětové digitální daně, tedy aby velké internetové firmy zaplatily část daní i tak, odkud jejich zisky pocházejí. Jenže se rozhovory zadrhly a USA přišly o dalšího ze spojenců.

Po Francii, která od zavedení své vlastní daně ustoupila, kritizovalo Američany i Japonsko. Jeho ministr financí Taró Asó otevřeně zkritizoval americký návrh na změnu mezinárodního zákona o digitální dani. Nejzásadnější problém vidí v principu tzv. „bezpečného přístavu“, který si vyžádala washingtonská vláda na poslední chvíli v minulém roce. Tato změna podle kritiků prakticky poskytne nadnárodním společnostem možnost vybrat si, zda přijmou nová pravidla, nebo pojedou podle dnešních pravidel.

„Řekl jsem svým protějškům, že Japonsko je silně znepokojeno principem bezpečného přístavu,“ řekl Asó reportérům po setkání G20. Není příliš časté, že by Japonsko jako dlouholetý spojenec USA takto otevřeně nesouhlasilo s propozicemi USA. Japonsko se tak připojilo ke kritickému pohledu dalších zemí odmítajících změny USA, ze kterých je nejvíce slyšet Francie.

Svět vs. USA

Francouzský zástupce, ministr financí Bruno Le Maire, se obává, že pokud se státy do konce roku nedohodnou, vypukne na poli digitálního zdanění naprostý chaos. „Buď budeme mít na konci roku 2020 řešení na mezinárodní úrovni, které je jasně ve prospěch všech států i technologických firem, nebo nebude žádné řešení a poté začnou platit rozdílné digitální daně v každé zemi,“ okomentoval situaci pro Reuters Le Maire. K francouzskému postoji se připojují i ostatní země Evropské unie. Některé státy by měly digitální daň zavést již v letošním roce bez ohledu na průběh jednání. Mezi nimi je i Česká republika, která by podle odhadů ministerstva financí mohla na dani vybrat až pět miliard korun.

„Jedná se o vyrovnávací daň, která napravuje současnou nerovnováhu. Internetoví giganti u nás neplatí daně v míře, která by odpovídala ostatním firmám v České republice, což je nefér. Dlouhodobě podporujeme nalezení společného mezinárodního řešení. Jednání na úrovni EU a OECD však bohužel ještě nějakou dobu potrvají. Protože ale nemůžeme dál vyčkávat a sledovat nerovné soutěžení globálních gigantů s ostatními podnikateli, přicházíme s vlastní úpravou dočasné digitální daně do doby, než se mezinárodní kompromis podaří najít,“ říká ministryně financí Alena Schillerová v prohlášení ministerstva financí.

Nadnárodní legislativu pro digitální daně tvoří Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jejíž postup minulý rok zpomalily právě americké námitky. Jde o dohodu, jež by měla zavázat digitální firmy, jako je například Google, Facebook nebo Amazon, platit daně na území státu, kde podnikají, než tam, kde mají svá sídla – například v Irsku.

Do července musí být jasno

OECD chce, aby do července byly dořešeny všechny technikálie a na konci letošního roku se mezinárodní dohoda dovedla k úspěšnému konci. Podobnou naději se všemi ostatními sdílí i americký ministr financí Steven Mnuchin. Pokud ale vyjednávání selžou, hodlá Washington zavést odvetná opatření proti zemím, které by zavedly digitální daň na vlastní pěst.

„Neustále říkáme, že si myslíme, že digitální daň je ve své podstatě diskriminačním opatřením cílená na technologické firmy. Namířená především na hrst amerických firem,“ popsal pro Reuters postoj USA Mnuchin. Spojené státy se prozatím snaží zdržet zavázání se k jakémukoliv řešení. Chtějí počkat, až se uskuteční volba prezidenta na podzim letošního roku.

Reklama

Doporučované