Hlavní obsah

USA obvinily bývalou důstojnici letectva ze špionáže pro Írán

Bývalou důstojnici letectva Monicu Wittovou americké úřady obvinily ze špionáže pro Teherán.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Spojené státy ve středu obvinily bývalou důstojnici amerického letectva Monicu Wittovou ze špionáže pro Teherán. Oznámilo to podle agentury Reuters americké ministerstvo spravedlnosti. Současně s tímto případem americké ministerstvo financí sdělilo, že USA uvalily sankce na dvě společnosti sídlící v Íránu a také na několik osob, které mají na tyto firmy vazby.

Článek

Wittová, která v roce 2013 uprchla do Íránu a poskytla podle ministerstva spravedlnosti islámské republice informace o programu, který se týkal výzvědných amerických operací. Spolupracovala také s členy íránských revolučních gard. Íráncům rovněž poskytla informace o členech americké rozvědky.

Motiv devětatřicetileté bývalé důstojnice letectva Američané označují za ideologický. Její špionážní práce se týkala také vedení výzvědných operací přes internet, které mířily proti jejím bývalým kolegům. Obviněni byli ještě čtyři íránští občané, kteří se na kybernetických útocích podíleli.

Washington rovněž uvalil sankce na společnosti New Horizon Organization a Net Peygard Samavat Company. Wittovou podle amerických činitelů Íránci na svou stranu získali poté, co se zúčastnila dvou mezinárodních konferencí pořádaných společností New Horizon.

Pro americké letectvo jako příslušník kontrašpionáže pracovala Wittová od roku 1997 do roku 2008, poté ve spolupráci pokračovala jako smluvní partner. V rámci své práce působila na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Doporučované