Hlavní obsah

USA odpověděly na severokorejský test. Vystřelily v Koreji vlastní rakety

Podívejte se, jak USA odpověděly na test severokorejské raketyVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Armády Spojených států a Jižní Koreje odpálily osm amerických taktických balistických střel a jihokorejskou raketu Hyunmoo II.

Článek

Odpověď Spojených států na úterní severokorejský test mezikontinentální balistické rakety na sebe nenechala dlouho čekat. Americká armáda společně s jihokorejskou vypálily ve středu jako odpověď KLDR vlastní střely. Dopadly do teritoriálních vod Jižní Koreje.

Obě vojska podnikla společné cvičení a při něm odpálila osm amerických taktických balistických střel a jihokorejskou raketu Hyunmoo II.

Spojené státy a Jižní Korea tak odpověděly na úterní akci totalitního komunistického režimu Kim Čong-una. Severokorejský vůdce dohlížel na odpálení rakety Hwasong-14, která uletěla 930 kilometrů. Potenciálně by mohla dosáhnout i americké Aljašky.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson označil severokorejský test mezikontinentální balistické rakety za eskalaci hrozby, kterou KLDR představuje pro Spojené státy a jejich spojence.

„Jsme nadále připraveni před hrozbou KLDR bránit sami sebe a naše spojence a použít přitom širokou škálu dovedností," doplnila Tillersona mluvčí Pentagonu Dana Whiteová.

Kromě USA severokorejské testování odsoudili představitelé Ruska, Číny, Japonska, Jižní Koreje, EU a OSN.

Jihokorejské ministerstvo obrany v reakci na testování rakety varovalo, že KLDR s velkou pravděpodobností v brzké době podnikne šestý jaderný test. Zatím však Jižní Korea k tvrzení nemá přímé důkazy.

Reklama

Doporučované