Hlavní obsah

USA se dohodly s Kanadou a Mexikem na nové obchodní smlouvě

Foto: Wikipedia.org

Donald Trump a šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Reklama

Spojené státy, Kanada a Mexiko se dohodly na upravené podobě nové severoamerické dohody o volném obchodu. Diplomatičtí zástupci dohodu podepsali v Mexiku, smlouvu však ještě musejí ratifikovat zákonodárci všech tří zúčastněných zemí.

Článek

Od roku 1994 se zóna volného obchodu v Severní Americe jmenovala NAFTA, brzy se bude jmenovat USMCA.

V ekonomickém provozu to zásadní změny nevyvolá, ale pro Donalda Trumpa jde o velké vítězství a splnění jednoho slibu z kampaně. Jenže nakonec jde o jinou dohodu, než si původně pán Bílého domu představoval.

Aby prošla přes demokraty ovládanou dolní komoru Kongresu, musela doznat změn, a tak i někteří zastánci nové smlouvy z republikánského tábora připouštějí, že obchodní pakt vypadá, jako by ho dojednával prezident Barack Obama.

„Jsou tam pasáže, po kterých demokraté volají celá desetiletí,“ citoval list The New York Times republikánského senátora z Ohia Roba Portmana. Ten má s obchodním jednáním zkušenosti, protože v administrativě George W. Bushe působil na pozici amerického obchodního zmocněnce.

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová uvedla, že upravená dohoda je nesrovnatelně lepší než původní plán Trumpovy administrativy z loňského roku. Dodala, že úpravy zahrnují například přísnější pravidla pro trh práce a ochranu životního prostředí.

Trump sám zdůraznil, že nová obchodní dohoda bude pro Spojené státy „skvělá“. „Bude to nejlepší a nejdůležitější obchodní dohoda, jakou kdy USA uzavřely,“ prohlásil. „Konečně skončí naše nejhorší obchodní dohoda NAFTA,“ dodal prezident.

Podpisu dohody v Mexiku se zúčastnil mimo jiné americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, podle kterého na smlouvě všechny tři zúčastněné země zbohatnou a dokument se stane modelem pro budoucí americké obchodní dohody.

Smlouva s označením Dohoda USA-Mexiko-Kanada (USMCA) má nahradit právě Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), která vstoupila v platnost v roce 1994.

Změna dohody NAFTA byla jedním z klíčových Trumpových volebních slibů. Nynější americký prezident ji opakovaně označoval za „katastrofu“ pro americké průmyslové podniky a vinil ji z rozsáhlého odlivu pracovních míst ze Spojených států do Mexika.

Podle agentury AP se předpokládá, že Sněmovna reprezentantů USA bude o nové dohodě hlasovat ještě v letošním roce. Hlasování amerického Senátu by se pak mělo konat v lednu nebo v únoru.

Reklama

Doporučované