Hlavní obsah

USA si s námi chtějí měřit síly, přijde reakce, uvedlo vedení KLDR

Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS, Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Nedávné komentáře amerického prezidenta Joea Bidena a členů jeho vlády ukazují, že USA mají v úmyslu udržovat nepřátelskou politiku vůči Severní Koreji, která bude vyžadovat odpovídající reakci Pchjongjangu, uvedla místní vláda.

Článek

Prohlášení představitelů severokorejské vlády v sobotu vydala státní tisková agentura KCNA. Bílý dům v pátek oznámil, že vláda USA dokončila měsíce trvající revizi politiky Washingtonu vůči Severní Koreji.

V jednom z prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí obvinil Washington z urážky důstojnosti nejvyššího vedení země kvůli kritice situace v oblasti lidských práv v Severní Koreji. Kritika je podle prohlášení provokací, která ukazuje, že USA se připravují na totální měření sil s KLDR a dočkají se odpovídající reakce.

V dalším prohlášení ředitel odboru pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kwon Čong-kun citoval Bidenův první politický projev v Kongresu, ve kterém Biden uvedl, že jaderné programy KLDR a Íránu představují hrozby, které budou řešené prostřednictvím diplomacie a přísného zastrašování.

Podle Kwona je nelogické, aby USA označily obranné zastrašování za hrozbu, a je to zásah do práv KLDR na sebeobranu. Bidenův projev tak byl netolerovatelný a velkou chybou a jasně odráží zájem pokračovat v prosazování nepřátelské politiky vůči KLDR, jak to USA dělají již více než půl století, dodal Kwon.

Rozhovory zaměřené na přesvědčení Pchjongjangu, aby se vzdal svého programu jaderných zbraní, byly pozastaveny, protože série summitů mezi Bidenovým předchůdcem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem nevedla k uzavření dohody.

Podle revize americké politiky, oznámené v pátek, se Biden rozhodl přijmout nový přístup v tlaku na Severní Koreu, který prozkoumá využití diplomacie k prolomení patové situace, ale nebude usilovat o „velký handl“ s Kimem, jak byla označována Trumpova politika. Bílý dům ani ministerstvo zahraničí se k severokorejským prohlášením okamžitě nevyjádřily.

V dalším prohlášení Kim Jo-čong, sestra vůdce Kim Čong-una, ostře kritizovala Jižní Koreu za to, že nezabránila aktivistické skupině tvořené severokorejskými uprchlíky ve vydávání letáků zaměřených proti Severní Koreji, napsala agentura Reuters.

Server BBC připomíná, že představitelé KLDR dosud neuznali Joea Bidena americkým prezidentem. Biden během své volební kampaně označil Kima za „násilníka“ a uvedl, že k severokorejskému jadernému odzbrojení musí dojít dříve než k uvolnění „ochromujících ekonomických sankcí“ uvalených ze strany USA a OSN.

Krátce před nástupem Bidena do úřadu přednesl Kim projev, ve kterém označil Spojené státy za „největšího nepřítele“ své země a oznámil ambice rozšířit svůj jaderný arzenál. Zároveň však dodal, že „nevylučuje diplomacii“. Bidenův předchůdce Donald Trump se stal prvním americkým prezidentem, který byl v přímém kontaktu s vůdcem KLDR. Kim Čong-un a Trump se spolu setkali celkem třikrát. Nepodařilo se jim však dosáhnout dohody o ukončení programu jaderných zbraní ani o zrušení sankcí.

Reklama

Doporučované