Hlavní obsah

Ústecký kraj požádal stát o pomoc s likvidací lagun v Prunéřově

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústecký kraj požádal stát o pomoc s likvidací lagun s oleji a dalšími látkami v Prunéřově u Kadaně.

Článek

„Náklady na likvidaci staré ekologické zátěže jsou v desítkách milionů korun a jsou mimo finanční možnosti kraje,“ řekl mluvčí krajské samosprávy Martin Volf.

Tři betonové nádrže zavážela v 90. letech společnost z Klášterce nad Ohří. „Firma, která to měla zlikvidovat, už neexistuje, a nám to zůstalo jako dluh z minulosti,“ řekl Jiří Kulhánek, starosta Kadaně, pod kterou Prunéřov patří.

V lagunách jsou oleje a další látky. Přímé ohrožení životního prostředí podle Kulhánka nehrozí, ale je to zátěž, kterou je nutné zlikvidovat. Poblíž je například Prunéřovský potok.

Město si nechalo zpracovat analýzu, která ukázala, že projekt je finančně velmi náročný. „Kraj projekt převzal od Kadaně a nyní jsme požádali ministra životního prostředí, aby v dalším programovacím období bylo možné požádat o dotaci na likvidaci zátěže s tím, že by spoluúčast kraje nebyla tak vysoká jako při současných dotačních podmínkách,“ uvedl Volf.

Ministr Richard Brabec v odpovědi kraji uvedl, že se bude snažit pomoci. Kraj musí zpracovat vlastní studii, z níž vyplyne, jak se budou látky v lagunách likvidovat a jaké budou celkové náklady.

Reklama

Doporučované