Hlavní obsah

Utekla před Faltýnkem, vystoupila z ANO a teď získá Cenu za odvahu

Hana Naiclerová.

Reklama

Nadační fond proti korupci se chystá v pondělí ocenit i spolky z Vimperka a Olomouce, které se postavily místním stavebním projektům.

Článek

Prostějovská opoziční politička Hana Naiclerová, která se rozhodla vystupit z hnutí ANO zejména kvůli chování místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka v tamním zastupitelstvu, dostane v pondělí Cenu za odvahu od Nadačního fondu proti korupci.

Informaci Seznamu potvrdil zakladatel a šéf správní rady protikorupčního fondu Karel Janeček.

Matka tří dětí a ekonomka se v prostějovské komunální politice začala angažovat v roce 2012 v barvách hnutí ANO.

Jak svého času uvedla, „naivně uvěřila“, že zakladatel hnutí Andrej Babiš chce se svými lidmi změnit zemi k lepšímu. Naiclerová byla v počátku předsedkyní místní buňky ANO a místopředsedkyní oblastní organizace, do prostějovského zastupitelstva se poprvé dostala v říjnu 2014.

Svůj odchod z hnutí ANO zdůvodnila mimo jiné tím, že Jaroslav Faltýnek považovaný za pravou ruku předsedy Andreje Babiše, bojoval za zlepšení poměrů ve městě jen naoko. Ve skutečnosti ale zůstal nedílnou součástí mocenského kartelu, který spolu s ním ovládal Prostějov od 90. let (Faltýnek dlouhá léta seděl v městské radě za ČSSD).

Hana Naiclerová míní, že se to poprvé jasně ukázalo v září 2015, kdy se Faltýnek postavil na stranu sociálnědemokratických politiků Miroslava Pištěka a Aloise Mačáka, kteří na své soukromé účty přijali finanční dary od několika místních firem v celkové výši 1,85 milionu korun.

Dnes už je Hana Naiclerová v místní opozici za Změnu pro Prostějov. Stojí tak i proti primátorovi Františku Jurovi z ANO, který je považován za člověka blízkého jak Faltýnkovi, tak místnímu sportovnímu bossovi Miroslavu Černoškovi.

Naiclerová v posledních letech upozorňovala například na nestandardní průběh výstavby prostějovského olympijského centra, vybudovaného podle ní za Faltýnkovy a Černoškovy podpory z dotačních prostředků státu. Poukazovala i na neprůhledné hospodaření některých městských firem.

Letos v březnu se na Naiclerovou soustředila i celostátní pozornost, když nezjištěný pachatel polil celý její osobní vůz stříbrnou barvou. Představitelé města se od činu důrazně distancovali.

Naiclerová nezíská Cenu za odvahu sama. Další dvě, jak sdělil Karel Janeček z protikorupčního fondu, převezmou zástupci spolků Vimpersko a Za krásnou Olomouc.

První spolek bojuje mimo jiné za zachování přírodního charakteru lokality Vodník ve Vimperku. Druhý se zase snaží zamezit výstavbě výškové budovy Šantovka Tower nedaleko historického jádra Olomouce.

Cena za odvahu

Cena udělovaná Nadačním fondem proti korupci je určena občanům, kteří upozornili na korupční praktiky bez ohledu na osobní následky.

Fondem je udělována od roku 2011.

Mezi prvními oceněnými byli Libor Michálek, který upozornil na manipulaci s veřejnými zakázkami na Státním fondu životního prostředí. A také nevidomý právník Ondřej Závodský, jenž zase poukázal na nečisté praktiky se zadáváním zakázek v resortu Ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Doporučované