Hlavní obsah

Útěky šelem a ilegální obchod s tygry přiměl ministerstvo k akci. Chce zakázat „mazlící koutky“

Ministr zemědělství Miroslav Toman o regulaci chovu šelem.Video: Rudolf Požár , Seznam Zprávy

 

Reklama

Chovy velkých kočkovitých šelem má zpřísnit novela zákona. Určí velikost výběhů, zabezpečení klecí a zpřísňovat se mají i požadavky na kvalifikaci chovatelů. Úplně zaniknout by měly kontaktní zookoutky.

Článek

Od začátku léta stačili celníci odhalit rozsáhlý ilegální byznys s tygřími produkty a zároveň ze dvou soukromých chovů utekly celkem čtyři kočkovité šelmy. Ministerstvo zemědělství to přimělo zpřísnit podmínky, za kterých lze v Česku velké kočkovité šelmy chovat.

V České republice nyní inspekce životního prostředí eviduje na 140 tygrů. Jenom 40 jich ale žije v klasických zoologických zahradách. Podle vyšetřovatele Celní správy Roberta Šlachty je evidence nekompletní a počet tygrů může být vyšší.

Nové podmínky chovu šelem mají inspiraci ve slovenské vyhlášce o chovu nebezpečných živočichů. Novela má jasně určit rozměry klecí, výběhů a bezpečnostní závěry bránící úniku zvířat.

„Je potřeba vytvořit právní předpisy, aby se zpřísnily chovy těchto zvířat. Také je potřeba zakázat kontaktní chovy, to jsou ty takzvané mazlící koutky. Chceme také zavést zákaz venčení šelem na veřejnosti,“ vysvětlil změny Toman.

Okamžitý zákaz chovů podle něj není možný, protože by se stát nemohl postarat o zabavená zvířata. V budoucnu ale ministerstvo plánuje zřízení záchytných stanic. Umístění stanic se prý hledá.

„Určitým řešením by bylo vytipování brownfieldů, ve správě Státního pozemkového úřadu,“ doplnil Toman.

Ministr chystá i rychlou novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zpřísňovat se budou požadavky na kvalifikaci chovatele. Každý, kdo bude chtít chovat nebezpečná zvířata, bude muset absolvovat kurz Státní veterinární správy ukončený zkouškou.

„Kdo chce dnes chovat druhy vyžadující zvláštní péči, nepotřebuje nic, pouze věk 18 let,“ vysvětlil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Součástí opatření budou pečlivější kontroly Ministerstva životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství.

Podle ministra Tomana by změny mohly začít platit na podzim. Vzhledem ke lhůtám v české legislativní praxi se to ale jeví jako velmi optimistická predikce.

Při razii Celní správa nalezla čerstvě zastřeleného tygra, masox, tygří víno a kůže dalších tří zvířat. Tygři byli poráženi a zpracováváni na léky podle receptů asijské medicíny. Cena za gram tygřího masoxu se pohybuje kolem 1500 korun.

Zároveň ve stejnou dobu - tedy v polovině července - na několik hodin utekli ze svých klecí v Bioparku Štít na Chlumecku dva tygři a lev. Naštěstí se příliš nevzdalovali od svých příbytků a vůbec neopustili areál biokoutku, kde je veterináři ve spolupráci s policisty uspali a chytili.

Koncem letošního června také utekla puma ze zookoutku ve Zvoli u Prahy. Najít a chytit se zvíře podařilo až po třídenní pátrací akci.

V souvislosti s kauzami přišli s návrhem novely zákona o zoologických zahradách v pondělí také lidovci. Podle návrhu poslance Jana Bartoška by měly zoologické zahrady provozovat pouze obce, kraje a stát. Soukromá zoo prý nedokážou zajistit odbornou péči o zvířata. „Zoologické zahrady není možné dělat jako výdělečný projekt, musí mít garanci a stabilitu,“ sdělil Bartošek.

Novela KDU-ČSL přitom problematické zoo parky neřeší. „Všechny ostatní biokoutky budou fungovat jako dosud, pokud chce mít někdo doma chov tygra, tak to možné bude,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Bartošek. Podle něj je ale potřeba zpřísnit podmínky chovu, aby nedocházelo k únikům zvířat.

Jako zoologická zahrada nebo zoo se může označovat pouze instituce, která získala speciální licenci. Tu vydává Ministerstvo životního prostředí při splnění náročných podmínek. Zoologická zahrada musí chovat zvířata ve vyhovujících podmínkách, vzdělávat veřejnost nebo být zapojena do programů na ochranu přírody a ohrožených druhů.

Reklama

Doporučované