Hlavní obsah

Rok se smrskl na jediný měsíc. Virus vymazal cestování jako byznys

Loňský rok i místa, kam se dá vycestovat v těchto dnech, popsal Jiří Jelínek, šéf Fischer Group a Exim Tours.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cestovní kanceláře sčítají po covidovém roce ztráty. Exim Tours a Fischer Group hlásí za rok 2020 pokles tržeb o 85 procent a ztráty stovek milionů.

Článek

Na finanční výsledky z právě ukončeného roku se žádnému majiteli cestovní kanceláře nedívá dobře. A největší české cestovní kanceláře nejsou výjimkou.

„Ta loňská sezóna byla nejhorší, co jsme kdy zažili. Pokles tržeb byl 85 procent. Ztráty ve stovkách milionů korun. To je nejhorší sezóna, kterou jsme si kdy mohli představit,“ řekl pro Seznam Zprávy Jiří Jelínek, předseda představenstva Der Touristik Eastern Europe, kam spadá Exim Tours a Fischer Group.

Obě kanceláře tak končí uplynulý výsledek s tržbami dohromady 2,1 miliardy korun. Jen pro srovnání – v předcovidovém roce 2019 obě kanceláře dohromady vykázaly přes 12 miliard a v lednu, nejsilnějším měsíci, každá z nich prodala zájezdy za více než miliardu.

Zlepšení a návrat na 60 procent normálu

Jiří Jelínek však věří, že i když do předcovidových prodejů bude ještě hodně daleko, letošní rok přinese výrazné zlepšení.

„Klient má jasné podmínky, za kterých vycestovat může, a to trošku pomáhá tomu, že si zákazníci teď hromadně rezervují zájezdy na léto 2021. Ty rezervace by mohly být okolo 60 procent roku 2019. To považujeme za velký úspěch. Je vidět, že lidé chtějí cestovat,“ říká Jelínek, který odhaduje, že na šedesáti procentech předcovidového období by mohl skončit celý letošní rok.

„Situace se však samozřejmě může změnit. Nevíme, jak bude vypadat očkování, zatím je pomalejší, než jsme si představovali, a to také může ovlivnit sezónu. Na druhou stranu, ještě loni jsme si neuměli představit, že bychom cestovali s testy, což dnes není problém. Jsme schopni se tomu přizpůsobit,“ dodává Jelínek.

Nejvíc si teď Češi na léto rezervují tradiční destinace – Egypt, Tunisko, Turecko či Řecko.

Test dnes není problém

A kam se dá vůbec z pandemií zmrazeného Česka vyrazit už v těchto dnech?

„Těch zemí je více, například Dominikánská republika nebo Zanzibar. Vidíme, že klienti, když vyjíždějí ven, chtějí být testováni. Ty podmínky v jednotlivých zemích se totiž mění za pochodu. To, že tento týden test není potřeba, neznamená, že za tři dny nebude také potřeba,“ říká Jelínek.

Cestovní kancelář své klienty testuje hned na letišti. Test si zákazníci objednávají při nákupu pobytu. Přijít na něj mohou i dva dny před odletem, pokud se dostaví v den odletu, výsledek budou znát přibližně za hodinu.

Reklama

Doporučované