Hlavní obsah

Útok na sestru, nebo nedorozumění? Jen jsem chtěl léky, řekl obžalovaný cizinec

Soud začal řešit incident Na Bulovce.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Obžalován je syn muže, který pomáhal českým vojákům. Jde zřejmě o první případ, jenž v éře migrační krize spojuje sexuální násilí a imigranty.

Článek

Šlo o pokus o znásilnění, nebo to bylo jen nedorozumění způsobené jazykovou bariérou?

Odpověď na tuto otázku bude muset najít Městský soud v Praze, jenž začal řešit případ údajného pokusu o znásilnění v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Obžalován je z něj syn afghánského tlumočníka, který sloužil u jednotky českých vojáků v Afghánistánu. Jeho rodina dostala v Česku trvalý pobyt.

V éře migrační krize jde zřejmě o první incident, jenž spojuje sexuální násilí a imigranty. I proto je případu věnována pozornost veřejnosti, ale také politiků.

Video: Příběh afghánského tlumočníka 

Stalo se to loni v říjnu. Nyní dvacetiletý Afghánec Sabawoon Davizi byl v nemocnici hlídat svého mladšího bratra. V jeho pokoji se pravidelně střídal se svým otcem.

Obžalovaný Sabawoon Davizi událost v nemocnici popisuje takto: „Udělalo se mi špatně. Proto jsem šel za sestrou, aby mi dala nějaké léky. Nerozuměla mi. Tak jsem jí to zkoušel vysvětlit. Ukazoval jsem na místo na břiše, kde jsem měl bolesti. Pak jsem ji chytil za ruku. Ona se mi vytrhla a odešla.“

Zdravotní sestra věc popisuje velmi podobně. Potvrzuje, že za ní muž přišel a něco chtěl, ale nerozuměla mu. Šla za ním do pokoje. Klíčový moment ale popisuje jinak: „Chytil mě za ruku. Druhou rukou si jezdil po oblečení, jako by masturboval. A tou druhou rukou mi pak dvakrát přejel přes prsa.“ Prý se lekla, vytrhla se mu a odešla.

Zdravotní sestra se s obžalovaným nechtěla u soudu vidět. Proto vypovídala jako utajený svědek prostřednictvím komunikační techniky z jiné místnosti soudní budovy.

Soud bude v jednání pokračovat v úterý. K výslechu si pozval další personál Nemocnice Na Bulovce.

Video: Jak případ loni líčil mluvčí nemocnice

Mluvčí Nemocnice Na Bulovce popisuje, co se stalo v noci 30. října.Video: Karel Hrubeš

Reklama

Související témata:

Doporučované