Hlavní obsah

Útoku v Berlíně se dalo předejít, Německo mělo varování z Maroka

Německé úřady o Tunisanovi Amrim věděly. Berlínskému vánočnímu útoku šlo zřejmě zabránit.

 

Reklama

Vyšetřovací služby již dříve věděly, že je útočník Anis Amri napojený na Islámský stát. Německo navrhovanou deportaci v létě zamítlo.

Článek

Německé úřady více než rok prošetřovaly berlínského atentátníka, Tunisana Anise Amriho, který 19. prosince loňského roku najel kamionem do postávajících lidí na vánočním trhu v Berlíně a 12 z nich usmrtil. Vyšetřovacím složkám během pátrání neuniklo Amriho napojení na Islámský stát a podle nejnovějších informací německého listu Süddeutsche Zeitung na četných poradách řešily, jak moc je Tunisan nebezpečný. Přesto se útoku nepodařilo zabránit.

Již na začátku loňského roku přidaly úřady Amriho na popud marocké tajné služby na seznam nebezpečných osob. Hlavním důvodem bylo jeho kontaktování členů Islámského státu, kterým se údajně nabízel jako sebevražedný atentátník. V červenci se o Amrim jednalo na zasedání protiteroristického střediska GTAZ. Zvažovala se tam možnost okamžité deportace, tu však Německo zamítlo. Podle Süddeutsche Zeitung tak promarnilo největší šanci, jak případný útok překazit.

S trestnou činností měl útočník problém po celý svůj pobyt v Německu - prokuratura v Duisburgu začala Amriho loni v dubnu vyšetřovat pro podvod, neboť si zažádal o podporu pro žadatele o azyl pod dvěma různými jmény ve městě Emmerich a Oberhausen. Případ však uzavřela v listopadu, úřady nevěděly, kde se Amri nachází. Podle tuniských médií byl navíc ve vlasti v nepřítomnosti odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody za loupež, v Německu měl podle dostupných informací prodávat drogy.

Z Tuniska přišel Amri do Evropy v roce 2012, nejprve se vyskytoval v Itálii, odtud v červenci 2015 zamířil do Německa. Žádost o azyl mu německé úřady loni v červnu zamítly, ale jelikož atentátníkovi chyběly doklady, bylo mu umožněno v Německu dočasně zůstat.

Po prosincovém útoku v Berlíně vyhlásili Němci po Amrim celoevropské pátrání a atentátníka nakonec 23. prosince při přestřelce u Milána zabili italští policisté.

Reklama

Doporučované