Hlavní obsah

Útoky na humanitární pracovníky ve světě stoupají o stovky procent, tvrdí Šimon Pánek

Lidé u nás byli vždy ochotni pomáhat v době nějaké katastrofy, když viděli, že ostatní někde trpí, říká Šimon Pánek.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co se ale také změnilo, je skutečnost, že jsou dnes humanitární pracovníci v daleko větším nebezpečí, než byli.

Článek

Koncem minulého roku si Arménie připomněla velké zemětřesení, ke kterému došlo v roce 1988 na severozápadě země a při kterém zahynulo okolo 50 000 lidí a půl milionu dalších zůstalo bez přístřeší. Skupina pražských studentů tehdy vyhlásila sbírku na pomoc těm, kteří přežili. Mezi organizátory byl i pozdější ředitel jedné z největších dnešních humanitárních organizací v Evropě – Šimon Pánek. S Arménií jsou tak spojeny počátky české humanitární společnosti Člověk v tísni, která v tuto chvíli působí ve více než 50 zemích světa.

„Asi by se dalo z dnešního pohledu říct, že to byl pro mě impuls založit humanitární organizaci, protože jsme zjistili, že když lidé u nás dostanou příležitost pomoci, tak to udělají,” říká teď v rozhovoru pro pořad Svět bez obalu Šimon Pánek. „Organizace humanitární pomoci se za těch 30 let velmi změnila. Stala se lépe koordinovanou, profesionálnější. Rozděluje se díky ní více peněz. Je třeba si ale uvědomit, že v současné době je ve světě asi nejhorší humanitární situace od konce 2. světové války. Na útěku je přibližně 60 milionů lidí, probíhá několik velkých konfliktů, klimatické změny vyhání stále víc a víc lidí z jejich domovů,” dodává ředitel společnosti Člověk v tísni.

„Lidé u nás byli vždy ochotni pomáhat v době nějaké katastrofy, když viděli, že někde ostatní trpí. Ať už to bylo Sarajevo, Haiti, povodně nebo třeba zemětřesení v Nepálu. Ale bylo málo dlouhodobého dárcovství, i to se však začíná měnit. Klub přátel Člověka v tísni má už teď okolo 20 tisíc lidí, kteří každý měsíc přispívají malou částkou a tím nám pomáhají vytvořit finanční fond okamžité reakce. Lidé si více uvědomují, že je potřeba se dělit – a to je, myslím, velmi dobrá zpráva. Co se ale také, bohužel, změnilo, je skutečnost, že jsou dnes humanitární pracovníci v daleko větším nebezpečí, než byli. Za posledních 10 let narostl počet útoků, únosů, zranění o stovky procent. Důvodem jsou především války na Blízkém východě a Afghánistánu a celkové vyostření vztahů ve světě,” dodává Šimon Pánek.

Video je součástí pořadu Svět bez obalu. Sledovat ho můžete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované