Hlavní obsah

Utratí stejně, muži ale znečišťují více, tvrdí nová studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Závěry studie švédských vědců poukazují na nutnost řešení klimatické krize i v rovině genderu. Podle nich i právě díky lepšímu pochopení chování každého pohlaví zvlášť, může být boj proti klimatické krizi účinnější.

Článek

Švédští vědci se v nově publikované studii v časopise Journal for Industrial Ecology zaměřili na míru produkce skleníkových plynů do atmosféry za výdaje u žen a mužů zvlášť.

Výsledky studie ukazují, že největší množství skleníkových plynů za rok vytvoří obě pohlaví při utrácení za cestování (ženy 2 500 kg, muži přes tři tisíce). Následuje doprava, kde nicméně muži (2 500 kg) tvoří významně více emisí než ženy (1 500 kg). Naopak srovnatelné jsou hodnoty za domácnost nebo rekreaci. V součtu podle studie produkují více emisí muži, a to o 16 procent. Suma, kterou za výdaje obě pohlaví utratí, je nicméně obdobná.

„Způsob, jakým (ženy i muži) utrácejí, je velmi stereotypní. Ženy utratí více peněz za domácí výzdobu, zdraví nebo oblečení. Muži zase za pohonné hmoty do auta, stravu, alkohol a tabák,“ cituje britský The Guardian vedoucí studie Anniku Carlsson Kanayamaovou z výzkumné společnosti Ecoloop ve Švédsku.

Vědci také zjistili, že pokud jednotlivec nezávisle na pohlaví změní své spotřebitelské chování u cestování a u svých stravovacích návyků, může dojít k významnému snížení množství produkce skleníkových plynů. Cestování i strava jsou podle nich segmenty, které nejsou finančně náročné na změnu. Konkrétně uvádí, že pokud lidé upřednostní rostlinnou nad živočišnou stravou a jako prostředek pro cestování zvolí namísto letadla či auta vlakové spojení, sníží míru produkce emisí o 40 procent.

Carlsson Kanyamaová připouští, že změna ale vždy není snadná. „Samozřejmě se jedná o podstatné změny, ale přinejmenším si nemusíte hledat jinou práci nebo si vzít úvěr u banky. Je to dosažitelné tady a teď. Využijete ty stejné peníze a koupíte si s nimi něco jiného,“ dodává.

Chování žen i mužů v souvislosti s klimatickou krizí je důležitým předmětem pro další studium, tvrdí švédská vědkyně. „Unijní Green Deal je v nejlepším případě genderově slepá a v nejhorším případě genderové nerovnosti prohlubuje,“ uvedla například Nadège Lharaigová z Evropského úřadu pro životní prostředí, který v pátek zveřejnil zprávu s argumenty, proč by právě do Green Dealu pro Evropu měly být přidán genderový pohled.

Na význam genderových rozdílů v otázce životního prostředí poukázala i rakouská ministryně pro životní prostředí Leonore Gewesslerová. „Klimatická krize je jednou z klíčových výzev naší doby a ovlivňuje muže a ženy zcela odlišně. Je proto zásadní vzít v potaz genderové rozdíly, pokud chceme najít řešení a docílit změny, která bude fungovat pro každého,“ cituje její slova britský server.

Reklama

Doporučované