Hlavní obsah

Uvolnění je příliš pomalé a pozdě, tvrdí šéf svazu obchodníků Prouza

Foto: Profimedia.cz

Nově představený plán počítá s otevřením obchodních center až 8. června. Mohlo by to být výrazně dříve, říká šéf SOCR Tomáš Prouza.

Reklama

V úterý vláda představila plán uvolňování karanténního režimu, aby se pomalu česká ekonomika vracela zpět do normálu. Ředitel Svazu obchodu a cestovního ruchu okomentoval pro Seznam Zprávy tento nový vládní plán.

Článek

Mohl byste okomentovat vládní opatření, která byla představena v úterý?

Přemýšlím, kde začít. Mně vláda vždycky říkala, že opatření dělá proto, aby omezila rychlé šíření nákazy. Podle statistik, ale i podle toho, co dneska na ranní tiskovce říkal (ministr zdravotnictví) Vojtěch a epidemiologové, vidíme, že situace je velmi dobrá. Číslo R (základní reprodukční číslo, které u epidemií pomáhá odhadnout, jak se budou šířit – pozn. red.) je někde kolem jedničky, nikde není žádná velká nákaza.

Z tohohle pohledu nám ten návrh přijde přehnaně pomalý, protože tady bude většina věcí fungovat minimálně až na začátku června. 8. června, tam pořád mají ještě řadu omezení, která tam nejsou zapracovaná, takže návrat do normálu bude až někdy v průběhu léta. My si myslíme, že v současné situaci, se všemi těmi čísly, která vidíme, a se vším, co vláda říká, je to příliš pomalé a příliš pozdě.

Tomáš Prouza

Ekonom, absolvent Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické a britské Open University

V letech 2004–2007 byl náměstkem ministra financí, mezi roky 2014–2017 působil jako státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR a v letech 2016–2017 pracoval jako koordinátor digitální agendy ČR.

Od roku 2018 je prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Včera jste napsal na svůj twitterový účet, že byste byl pro rychlejší scénář. Jak si takový scénář představujete?

Domníváme se, že není důvod mít šest fází. Plus šestá vlastně říká – ten zbytek bude někdy časem. Když to srovnáváme třeba s Rakouskem, kde jsou v rozvolňování zhruba o čtrnáct dní rychlejší než my, pro hotely a pro celý cestovní ruch je to obrovský rozdíl. Hlavně mi na tom ale vadí ta pomalost, ale i to, že si vláda neustále protiřečí. Před Velikonocemi otevřela hobby markety, které jsou podle prodejní plochy jedny z největších v republice, a teď naopak říká, že bude otevírat ty malé.

Myslím, že vláda má obrovský problém, protože v tuhle chvíli velmi brutálně zasáhne do způsobu fungování řady obchodů. Lidé jsou vyhladovělí. Když budete mít na náměstí v nějakém menším městě dvě obuvi, jedna se vejde těsně pod 200 metrů čtverečních, druhá má 205, samozřejmě si všichni půjdou nakoupit k tomu prvnímu. A když potom o dva týdny později otevře ta druhá obuv, bude mít smůlu. Celé město si už nakoupilo u toho o čtyři metry čtvereční menšího konkurenta. Takže vláda rozhodla o tom, který obchod přežije a který umře, a myslím si, že to je strašně špatně.

Co byste tedy navrhoval?

Rozumím té postupnosti. Ale udělat to podle segmentů, říci co je důležitější, co je potřeba otevřít rychleji a co prostě chvíli počká. Samozřejmě, že budou někteří naštvaní, ale pak aspoň nebudu ubližovat lidem ve stejném oboru. Když budou muset počkat všechny prodejny oblečení, pořád mi to přijde spravedlivější, než že vláda rozhodne o tom, že někdo dokáže vydělat díky tomu, že bude mít otevřeno o dva týdny dřív než někdo jiný. To si myslím, že je úplně špatně, protože samozřejmě pro ty, co zůstanou zavření o dva týdny déle, to bude obrovská rána a přijdou o šanci aspoň část těch peněz získat zpátky.

Byla tady debata ohledně otevírání hobby marketů a obchodních center. Jak si vykládáte to, že hobby markety jsou jedny z prvních otevřených a přitom mají největší rozlohu, zatímco obchodní centra budou zavřena až do 8. června?

Mně to logiku bohužel nedává. Naopak v těch obchodních centrech máte ochranky a nasmlouvaný velmi slušný pravidelný aktivní úklid. Podle mě jsou obchodní centra jedněmi z míst, kde jste naopak hygienu schopen velmi dobře udržet. A máte tam lidi, kteří to jsou schopni kontrolovat, zatímco v menších obchodech ne. Právě tím, že vláda otevře menší obuv, nahrne strašně moc lidí do malého prostoru. Bude to stejný efekt, jako když se otevřela hobby centra, budou se stát fronty, budou tam návaly a jde to vlastně úplně proti tomu, co vláda říká, že chce dělat.

A proč myslíte, že se obchodní centra otevřou tak pozdě?

Já se přiznám, že vlastně nevím. Jestli mají všichni v hlavě jen to, že tam budou lidé chodit s rodinami na procházky, a tomu že chtějí zabránit. To je ale právě ilustrace toho průšvihu, že vláda s námi nemluví, že si nebere data, jak se mění obchodní chování. Krásně je to vidět třeba na obchodech s potravinami. I v těch největších hypermarketech za poslední dva týdny výrazně klesla frekvence počtu nákupů.

Do velkých prodejen typu Globus, kam šla vždycky celá rodina, jde dnes při naprosté většině nákupů pouze jeden člen rodiny. Během měsíce lidé výrazně změnili své nákupní chování. Takže i u obchodních center jsem si jistý, že naprostá většina lidí by za dnešní situace nevzala na půldenní výlet do nákupního centra celou rodinu. Tato obava je úplně lichá, prostě proto, že se lidé naučili chovat rozumně.

Vláda také oznámila, že otevření obchodních center bude podléhat přísnějším hygienickým opatřením. Jak si to představujete? Je to vůbec možné?

To je zase na debatu. Ale znovu: když jste malý obchod, pořád ještě platí povinnosti typu dezinfekce u vchodů, rukavice u vchodů a podobně. Když budete malá obuv, sehnat dneska jen nádobu na dezinfekci a dezinfekční prostředky není úplná sranda. Zatímco když to bude nakupovat obchodní centrum pro všechny své obchody centrálně, prostě víte, že to jde. Obchodní centra také mají nasmlouvané úklidové firmy a není složité jim říct: Budete teď záchody uklízet každou hodinu místo jednou za dvě hodiny. To jsou relativně jednoduchá opatření, pomocí kterých se hygiena dá výrazně zvýšit. Už tam ty lidi máte. Ale zase, malá obuv na náměstí, když ji budu používat jako příklad, nezavře v jedenáct, ve dvě a v půl čtvrté, aby to tam všechno vydezinfikovala.

Takže vy byste byl pro, aby se obchodní centra otevřela mnohem dříve.

Já si myslím, že má cenu nad tím přemýšlet sektorově, aby tady vláda nerozhodovala o tom, kdo přežije a kdo skončí. To je první bod. U obchodních center si myslím, že tam to můžete mít pod kontrolou, máte tam všechny věci, o kterých jsme mluvili. Podle mě šlo říci, že obchodní centra budou otevřena výrazně dřív, třeba s výjimkou foodcourtů.

Rozuměl bych tomu, kdyby vláda říkala: Nechceme, abyste tady seděli na malé ploše ve 200 lidech. To bych pochopil. Ale ty obchody jsou pod kontrolou. To samé platí pro restaurace. Otevřít je až 8. června a ještě kdo ví, za jakých podmínek, je také docela zvláštní rozhodnutí.

Víte, jak se k tomu staví samotné obchodní řetězce?

Mluvíme spolu pravidelně. Už minulé pondělí jsme s Hospodářskou komorou dávali dohromady návrh, jak by to mohlo vypadat i v nějakých vlnách. Zároveň se s obchodními centry bavíme už měsíc o tom, jaká by měla být opatření. Co by byla, nebo nebyla schopna udělat. Všichni jsou připraveni udělat cokoliv, co má smysl. Nemůže to být kravina ve stylu „dejte před vstup dezinfekci a rukavice“. Nevím, jestli jste si někdy zkoušel nasadit gumové rukavice na mokré ruce, ale to úplně nejde. Všichni byli připraveni udělat pragmatické kroky, jakmile dostanou zadání. Jenže kvůli tomu, že s námi nikdo nekomunikuje, jsou výsledkem tyhle paskvily.

Kdyby s námi vláda komunikovala před včerejškem (14. 4. proběhlo představení plánu uvolnění, pozn. red.), šly ty věci udělat výrazně rozumněji. Jako například to, co vidíme v řadě jiných zemích. Kromě rychlejšího rozvolňování mají také jasný plán, který říká: Teď uděláme tohle, tohle a tohle, za podmínky, že se počet nakažených nezvedne na více než… A pak všichni přesně vědí, na čem jsou. Bude se rozvolňovat relativně rychle, ale za nějaké situace vědí, že se to naopak zpomalí. A podle toho se dá plánovat, můžete nad tím přemýšlet.

Je to nějaká jasná strategie. Zatímco tahle náhodná tahání z klobouku, kdy jeden týden otevřete hobby centra, kde jsou stovky až tisíce lidí a o pár dní později začnete naopak říkat, že budete otevírat ty nejmenší, to žádná strategie není. Je vidět, že je to náhodný výběr toho, co se zrovna stane, co zrovna koho napadne.

Reklama

Doporučované