Hlavní obsah

Už 23. listopadu by se do škol mohli vrátit také deváťáci a maturanti

Foto: Getty Images

Velká část žáků základních škol se ve škole potká patrně už 23. listopadu. S nimi by mohli do lavic zamířit i maturanti.

Reklama

Školy se budou otevírat rychleji, než se předpokládalo. K prvním a druhým třídám se přidá patrně už v pondělí 23. listopadu celý první stupeň, druhý stupeň v rotacích a s nimi i trvale deváťáci a maturanti.

Článek

Ve středu se vrátí do školy první a druhé třídy. Na téměř prázdných chodbách se ale nebudou bát příliš dlouho. Jejich spolužáci z vyšších ročníků prvního stupně se k nim přidají možná hned od dalšího pondělí, tedy 23. listopadu, s nimi pak i část druhostupňových dětí.

Vychází to z nového protiepidemického systému (PES) Ministerstva zdravotnictví, podle kterého se budou opatření nově rozvolňovat i případně zpřísňovat.

Česko je momentálně na stupni rizika 5, tedy v nejvážnější situaci. Už nyní se ale podle dat, která úroveň rizika ovlivňují, dostaly všechny regiony země na úroveň 4.

„Od středy tohoto týdne se pohybujeme na úrovni rizika číslo 4 a jestliže bude toto riziko trvat týden, můžeme koncem příštího týdne navrhnout vládě, aby se celá země přepnula do rizika 4,“ popsal fungování nového systému ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Tak to bude fungovat ode dneška každý týden. Vždy od středy do středy se bude vyhodnocovat míra rizika, a pokud po celých sedm dní vydrží na nižší úrovni, než aktuálně platí, od dalšího pondělí nic nebrání tomu, aby se stupeň pohotovosti snížil.

Pro školy to znamená, že od přespříštího pondělí 23. listopadu by mohly fungovat v režimu 4, a tak by se tedy otevřel první stupeň i pro třeťáky, čtvrťáky a páťáky. Žáci na druhém stupni by se střídali po týdnech v rotacích.

„Detaily pro oblast školství k dnes představené matici PES sdělí MŠMT v průběhu příštího týdne,“ říká mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Deváťáci i maturanti zpátky do škol

Jaký režim bude tedy konkrétně na školách fungovat, se oficiálně dozvíme až příští týden. Některé kroky se ale dají odvodit z tabulky Ministerstva zdravotnictví i dříve formulovaných priorit Ministerstva školství.

Například zmíněné rotace už krátce fungovaly v polovině října, i když se třídy kvůli narychlo zpřísňovaným opatřením nestihly ani jednou vystřídat. Na druhém stupni by se tak neměly třídy dělit, ale polovina z nich by se napříč ročníky učila jeden týden prezenčně a ta druhá z domova.

Toto rotování by se ale nemuselo týkat devátých tříd a do lavic by se mohli vrátit dokonce i maturanti. V tabulce opatření Ministerstva zdravotnictví se totiž píše, že rotační prezenční výuka pro druhý stupeň a distanční výuka na SŠ, VOŠ a VŠ bude mít výjimky.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) přitom už avizoval, že další prioritou vyjma prvních a druhých ročníků a speciálních škol jsou právě deváťáci a maturanti. Dá se tak předpokládat, že by se 23. listopadu mohli vrátit do lavic i tito žáci.

„Hned druhou prioritu mají závěrečné ročníky základních a středních škol. Ať má před sebou někdo závěrečnou zkoušku nebo maturitu, tak je v tuto chvíli i s jarem výpadek poměrně zásadní. Musíme společnými silami udělat všichni všechno pro to, abychom tyto skupiny dostali co nejrychleji do škol,“ řekl na konci října ministr školství Plaga.

A co dál

Další rozvolňování už ale bude pozvolnější. V nižším stupni 3 se do poslucháren vrátí navíc trvale jen první ročníky vysokých škol a rotovat budou třídy všech středoškoláků a vyšších odborných škol. I když se bude epidemická situace vyvíjet nadále stejně příznivě, nelze předpokládat, že by třetí stupeň začal v Česku platit dříve než v průběhu prosince.

Vyjma univerzit třetího věku se pak všichni žáci a studenti vrátí k prezenční výuce v druhém stupni protiepidemického systému. Platit ale stále budou organizační a režimová opatření.

Nový protiepidemický systém předpokládá, že po celou dobu jeho platnosti bude v Česku fungovat nouzový stav. Ve školách by se tak vše vrátilo k normálu až v situaci, kdy se jejich provoz nebude řídit pravidly PES, což nebude dříve než po odvolání nouzového stavu. I kdyby se ale situace v Česku opět zhoršila, Ministerstvo zdravotnictví už nepočítá s tím, že by žáci prvního a druhého ročníku a s nimi i děti ze speciálních škol přecházeli na distanční výuku. I na úrovni rizika 5 by měla výuka těchto skupin probíhat prezenčně.

Reklama

Doporučované