Hlavní obsah

Už nelze udržet standardy péče. Postihla nás katastrofa, řekl Černý

Foto: Vojtěch Veškrna

Ilustrační foto.

Reklama

Největší problém není s nedostatkem lůžek, ale s omezeným počtem zdravotníků. Ministerstvo a kraje spoléhají na další přemísťování pacientů do méně vytížených nemocnic.

Článek

Přibližně rok od začátku boje s pandemií koronaviru se Česko ocitá v dosud nejhorší situaci.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého v nemocnicích neustále přibývají pacienti s covidem, v příštích týdnech bude jejich počet dál narůstat. Oproti podzimu je více lidí ve vážném stavu.

„Je nutné otevřeně říci, že kapacita lůžek intenzivní péče v Česku se blíží svému absolutnímu vyčerpání,“ prohlásil Černý na úterní tiskové konferenci.

Za vyčerpání kapacity intenzivních lůžek se považuje jejich naplnění z 95 procent. Podle Černého tato situace hrozí během dvou nejbližších týdnů - pokud by šíření koronaviru vyjádřené reprodukčním číslem zrychlilo ze současné úrovně 1,2 na hodnotu 1,4.

Na jednotkách intenzivní péče podle Černého v současnosti leží více než 1300 pacientů, kolem 660 pacientů vyžaduje umělou plicní ventilaci.

Aktuální stav hospitalizovaných (23. 2. 2021)

Celkem v nemocnici 6543

Z toho JIP 1318

Z toho UPV 662

Z toho ECMO 21

„Česká republika v této situaci ještě nikdy nebyla,“ zdůraznil Černý. Podle něj za tuto situaci ale nemůže vláda, ani opozice, ale ani ministr zdravotnictví Jan Blatný. Česko podle něj zkrátka postihla katastrofa v podobě pandemie.

Tento výrok už komentovali někteří lékaři i opoziční politici. „Náměstek asi zapomněl, že tato země má vládu, která určuje kroky v boji proti pandemii,“ uvedla k tomu například ODS na Twitteru.

Černý také upozornil, že už nelze udržet stávající standardy léčebné a jiné péče. „A nepochybně dochází k útlumu a oddalování takzvané necovidové péče. Celý systém jako celek se blíží svým limitům,“ dodal.

Největší problém ale není s nedostatkem lůžek, nýbrž s omezeným počtem zdravotníků.

„Systém není schopen zajistit adekvátní počet kvalifikovaného personálu, to je hlavní problém,“ uvedl Černý. I proto se podle něj neuvažuje o zprovoznění polních nemocnic v Brně nebo Praze-Letňanech.

Více než dosud proto bude v dalších týdnech záležet na přemísťování pacientů z přetížených nemocnic tam, kde ještě jsou volná lůžka k dispozici. Podobně jako se to už děje z nemocnic v Karlovarském nebo Královéhradeckém kraji.

Od listopadového nastartování Národního dispečinku lůžkové péče se tímto způsobem převezlo více než 400 hospitalizovaných.

„V Královéhradeckém kraji jsme si sáhli na úplné dno našich kapacit. Bez pomoci jiných regionů bychom to nebyli schopni zvládnout,“ řekl krajský koordinátor Pavel Dostál.

Potvrdil, že se projevuje šíření agresivnějších mutací viru.

„Pozorujeme běžně čtyřicátníky, měli jsme u nás hospitalizované osmdesáté ročníky. Hovořím o ventilovaných pacientech, to znamená s těmi nejtěžšími průběhy,“ uvedl Dostál. „Virus se chová nepochybně jinak, zasahuje mladší populaci, i dynamika zhoršení je v některých případech výrazně rychlejší, než byla v podzimních týdnech,“ dodal.

9 lůžek v Německu, 50 nových v Praze

Pro převozy pacientů nyní zdravotníci mají k dispozici také dva velkokapacitní vozy a dva vrtulníky.

Současně se připravují další lůžka pro intenzivní péči a umělou plicní ventilaci, například v Praze jich podle tamního koordinátora Tomáše Vymazala přibude padesát.

Náměstek Černý také potvrdil, že už dal souhlas k převozu pacientů do Německa, kterému se Ministerstvo zdravotnictví dosud bránilo. Podle Černého je ale Německo ochotno přijmout pouze devět pacientů.

„Nabídnutá kapacita německých lůžek je zahrnuta do Národního dispečinku a bude záležet na charakteru každého případu. Jinými slovy k možnostem převozu do českých nemocnic přibyla jména těch německých s danou kapacitou a druhem dostupné péče,“ řekl k tomu ČTK hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Naštěstí se už začalo projevovat očkování proti koronaviru mezi zdravotníky. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška počet nakažených zdravotnických pracovníků klesl od Vánoc z 9000 na současných zhruba 2700. Na odděleních akutní lůžkové péče je už podle Duška proočkováno 70 procent zdravotníků.

Reklama

Doporučované