Hlavní obsah

Už třetí den Íránci protestují proti Ruháního vládě. Ta hrozí, že demonstrace přísně potlačí

V Íránu propukly největší protivládní demonstrace od roku 2009Video: AP

 

Reklama

Nejméně dva lidé zemřeli při protestech v Íránu. Demonstranti kritizují vládu současného prezidenta Hasana Rúháního, kterého označují za diktátora. Podle íránských médií jde o násilné a nelegální protesty, Spojené státy tvrdí opak.

Článek

Jde o největší protesty od roku 2009, kdy lidé vyšli do ulic na znamení nesouhlasu se znovuzvolením tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Demonstranti kritizují současného prezidenta Rúháního a zároveň zpochybňují vládu duchovního vůdce země, kterým je ajatolláh Sajjid Alí Chameneí. Kritika ajatolláha, faktické hlavy státu, byla podle serveru CNN až doposud nemyslitelná.

Poté, co Írán uzavřel se světovými mocnostmi dohodu o svém jaderném programu, byly odvolány sankce, které drtily íránskou ekonomiku. Mnozí Íránci očekávali, že se tak životní úroveň v zemi zlepší. Místo toho ale čelí autoritářskému režimu, rostoucím cenám a nekontrolovatelné korupci, uvedl server CNN.

Íránské ministerstvo vnitra dnes varovalo demonstranty, kteří třetí noc v řadě protestovali proti vládě, že proti „šíření strachu, násilí a teroru” zakročí. Vláda už odpojila v zemi populární sociální síť Telegram. Ta účastníkům protestů umožňovala šifrovanou komunikaci.

Při protestech už zemřeli nejméně dva lidé. Jejich smrt íránské úřady připisují teroristům. Vlastní podíl viny odmítají. „Na sobotní nelegální demonstraci v Dorúdu propukly násilné střety a dva lidé byli bohužel zabiti,“ oznámilo dnes vedení provincie Lúrestán, v níž se město Dorúd nachází.

„Policie ani další ozbrojené síly nestřílely. Našli jsme důkazy, že za střetem byli nepřátelé revoluce, skupiny takfírí a zahraniční agenti,“ citoval Reuters prohlášení. Takfírí je termín používaný šíity pro sunnitské extremisty, mimo jiné i pro teroristické hnutí Islámský stát.

Zatímco íránská média označují demonstrace za násilné a nelegální, Spojené státy tvrdí opak. Upozorňují, že jde o mírové protesty a íránská vláda musí respektovat základní lidská práva. Prezident Donald Trump na Twitteru uvedl, že represivní režimy nemohou trvat věčně a Íránce čeká volba. „Dny, kdy Amerika přehlížela represe íránské vlády, jsou pryč. Amerika je na straně íránského lidu,“ uvedla Trumpova mluvčí Sarah Sandersová.

Agentura AFP poznamenala, že zprávy z Íránu je nyní obtížné ověřovat, neboť oficiální státní média mají nevyvážené zpravodajství, na internetu se navíc šíří různé fámy. Hlášeno je také blokování přístupu k mobilnímu internetu.

Reklama

Doporučované