Hlavní obsah

Írán podle Spojených států porušil rezoluci OSN. Jako důkaz předložily fragmenty rakety

Američané ukázali střelu, jejímž použitím měl Írán porušit mezinárodní závazkyVideo: AP

 

Reklama

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN Íránu zakazuje bez souhlasu dodávat, prodávat nebo přesouvat zbraně. Při odpálení rakety jemenskými šíitskými povstalci z Jemenu na Saúdskou Arábii měla být tato rezoluce porušena.

Článek

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová na čtvrteční tiskové konferenci v hangáru na základně u Washingtonu novinářům ukázala fragmenty, které mají pocházet z rakety vypálené v listopadu šíitskými povstalci z Jemenu na Saúdskou Arábii.

Podle Haleyové je střela íránská, čímž Írán porušuje své mezinárodní závazky. „Byla vyrobena v Íránu a následně poslána povstalcům do Jemenu. Odtud byla vypálena na civilní letiště v Saúdské Arábii, kde mohla zabít stovky civilistů,“ řekla Haleyová. Írán se podle ní chová na Blízkém východě stále hůř a rozněcuje konflikty. Spojené státy mají vytvořit koalici, která postup Íránu zastaví.

Agentura Reuters soudí, že prezentací těchto důkazů chce Bílý dům získat podporu pro politiku prezidenta Donalda Trumpa, který řekl, že bude proti Teheránu uplatňovat tvrdší postup než jeho předchůdce Barack Obama.

Íránská mise při OSN výrok Haleyové o dodávce rakety vypálené z Jemenu na Saúdskou Arábii okamžitě odmítla jako ničím nepodložený výmysl. Podle mise jde o nezodpovědné a provokativní prohlášení. „Taková obvinění mají zastřít zločiny Saúdské Arábie v Jemenu páchané s pomocí USA. Mají odvést pozornost od stagnující války proti jemenským civilistům,“ uvedla mise ve svém prohlášení.

Armáda Saúdské Arábie, která je zapojená do bojů v Jemenu, získala v Jemenu i protitankovou zbraň a bezpilotní letoun - vše pocházející údajně z Íránu. Teherán souhlasí s tím, že ideologicky stojí za jemenskými povstalci, ale popírá, že je vyzbrojuje.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která zastřešuje dohodu o omezení íránského jaderného programu z roku 2015, Íránu zakazuje dodávat, prodávat nebo přesouvat zbraně do jiné země bez souhlasu RB OSN. Existuje i další rezoluce, jež zakazuje vyzbrojování šíitských povstalců, kteří vedou od roku 2014 boj proti jemenské vládě.

Reklama

Doporučované