Hlavní obsah

Už v pětatřiceti jsem měl záda pětašedesátiletého člověka. Aleš Valenta otevřeně nejen o své sportovní kariéře

„Nevadí mi se ztrapnit. Důležité je věci vyzkoušet, i když nedopadnou. Je to lepší, než si za deset let říkat: To je škoda, že jsem to nezkusil.”Video: Petr Zajíček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Olympijský vítěz v akrobatickém lyžování, autor jedinečného „trojitého salta s pěti vruty”, mluví v rozhovoru pro pořad Moje místa – Intimní zpovědi nejen o svých sportovních rekordech a zdraví, ale i o dalších životních výzvách – moderování a účasti ve StarDance.

Článek

Na svůj zlatý olympijský skok – trojité salto s pěti vruty – je dodnes právem pyšný. Před ním ho v historii nikdo neskočil a po jeho vítězství na olympiádě v Salt Lake City trvalo dalších šestnáct let, než se to letos v zimě podařilo dvěma mladým lyžařům.

„Je to strašně náročné. Sám jsem to naposledy skočil v roce 2006 před olympiádou v Turíně, skončilo to zraněním, vleklo se to a dál už to nebylo ono,” říká Aleš Valenta v pořadu.

Tady jsem málem přišel o život. S olympijským vítězem Alešem Valentou na jeho osudových místech:

Video: Petr Zajíček, Seznam Zprávy

Mluví i o tom, jestli mu při sportu šlo někdy o život a jaký vliv má skákání na lyžích na jeho zdraví. Zde celkem překvapivě odpověděl, že už před deseti lety, tedy ve svých pětatřiceti, stav jeho zad odpovídal věku seniora.

Jak se dnes udržuje v kondici? Jak je to se sportovními talenty mezi dnešní mladou generací, kterou nazývá „homo mobilus”? Jak se ocitl u moderování a v taneční soutěži? A proč nesnáší české pořekadlo „ševče, drž se svého kopyta”? I o tom Aleš Valenta mluví v rozhovoru pro pořad Moje místa.

Celý rozhovor si pusťte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované