Hlavní obsah

Už žádný svařák ani langoše na trzích. Pořadatelé kritizují dvojí metr

Foto: Shutterstock.com

Langoše už si od středy lidé na vánočních trzích nekoupí. Ilustrační fotografie.

Reklama

Spor o pojídání langošů či trdelníků na vánočních trzích utnula vláda. Od středy se tam ani nesmí prodávat. Pořadatelé i městští strážníci přitom tvrdí, že konzumace těchto potravin dosud probíhala v souladu s pravidly.

Článek

Prodej langošů či trdelníků na trzích v Praze nebo v Brně v neděli kritizoval premiér Andrej Babiš. „Zajisté, můžete říkat, že si to vzali domů, ale tomu přece nikdo nevěří,“ komentoval to premiér.

Samotný prodej pochutin totiž zakázaný není, ale lidé je nesmí jíst u stánků. Ve vládním nařízení už se ale nepíše nic o tom, že si langoš nemůžete sníst opodál a kochat se pohledem na vánoční strom. A právě toho mnozí návštěvníci trhů využili.

I s tím je ale konec. „Shodli jsme se na zákazu provozu stravovacích služeb a prodeje alkoholických nápojů na trzích,“ oznámil v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Úterý je tak poslední den, kdy je možné si na vánočním trhu koupit trdelník a zapíjet ho svařákem.

„Teď to tady studuji, teď jsme teprve dostali k dispozici vládní nařízení, které jsme do tohoto okamžiku neměli,“ řekla v úterý ráno Seznam Zprávám Monika Vlková ze Sdružení Nového Města pražského, které pořádá trhy na Václavském náměstí.

„Neměl by se tedy prodávat alkohol, pro nás to znamená stáhnout svařák a punč ze stánků. Co se týče toho prodeje jídla, v tom nemáme úplně jasno. V tuhle chvíli mi to nedává moc smysl, pakliže si mohu koupit jídlo z okénka v restauraci, tak proč bych si ho nemohla koupit i na tom trhu? To mi smysl nedává,“ pokračuje Vlková.

Konzumovat jídlo opodál? To zakázané není

K zákazu prodeje jídla a pití na trzích vláda přistoupila z důvodu zhoršujícího se skóre na stupnici protiepidemického systému (PES). „V posledních dnech jsme začali brát opatření na lehkou váhu,“ řekl Blatný. Mezi porušovanými opatřeními, která Blatný zmínil, byla i konzumace jídla a pití na vánočních trzích.

Podle oslovených pořadatelů trhů i policie, která jejich chod kontrolovala, ale lidé konzumovali občerstvení na trzích v podobě, která odpovídala stanoveným pravidlům.

Podle opatření, které je uvedeno na stránkách vlády a platí ještě v úterý, není prodej jídla jako takového, tedy i langošů a trdelníků, na trzích zakázán. Jídlo však nesmí být určeno ke konzumaci na místě.

„My to vydáváme jen v obalech pro odnos s sebou a nemáme na trzích žádné stoly. Samozřejmě všichni kupující dostávají tu informaci, že nesmí konzumovat na místě, ani nedáváme žádné příbory,“ řekla Seznam Zprávám Monika Vlková, pořadatelka trhů na Václavském náměstí.

Ke konzumaci langošů či trdelníku ale člověk příbor zrovna nepotřebuje. V praxi to tedy často vypadá tak, že co si lidé u stánku zakoupí, rozbalí si opodál a snědí za chůze.

Na trzích, které se pořádají na pražském Andělu, se ale rozhodli raději žádné jídlo ani neprodávat. „Teď prodáváme pouze horkou medovinu a svařené víno. A to se vlastně odnáší v kelímku s víčkem, kde máme na stáncích napsáno, že se nesmí konzumovat na místě,“ vysvětlila Seznam Zprávám Jana Bendová, pořadatelka trhů. Od středy ale musí stáhnout i tyto nápoje.

Tiskový mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem pak potvrdil Seznam Zprávám, že samotná konzumace jídla na veřejnosti není zakázaná. „Je tam omezení prodeje, zákazníci by měli dostat balenou potravinu tak, aby nebyla k přímé konzumaci přímo na místě. Pokud ji konzumují opodál, tak to už ošetřeno v nařízení není,“ vysvětluje Ghanem.

Také v Praze se prodej pití a jídla na trzích odehrává pod dohledem strážníků. „Na našem tržišti je neustále přítomna hlídka městské policie, takže máme vše zkonzultováno jak s hygienou, tak s právníky, ale i s městskou policií. Všechno probíhá tak, jak probíhat má,“ řekla Vlková z trhů na Václavském náměstí.

A jak vyplývá z vyjádření strážníků, problémy neevidují. „Policisté za uplynulý víkend neřešili na území Prahy 1 žádné protiprávní jednání týkající se porušování nařízení vlády ohledně prodeje na trzích. Obecně však mohu říci, že v případě, že policisté zjistí přestupkové jednání, přistoupí buď k řešení domluvou, blokové pokutě nebo oznámení správnímu orgánu. Řešení domluvou však nikde ve statistikách neevidujeme,“ napsala tisková mluvčí Hana Křížová.

Obdobně hovoří i mluvčí jihomoravské policie David Chaloupka.

„Že by stánkaři prodávali jídlo nebo pití k okamžité konzumaci, tak většinou to mají velice dobře ošetřeno. Prodávají to v nějakých obalech, aby si to lidé odnesli. To, jestli to člověk začne konzumovat o pár kroků dále, prodejce není schopný zajistit,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované