Hlavní obsah
Online

Vystavit tělo zemřelého s covidem-19 během pohřbu je opět možné

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou krizí sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pondělí v Česku přibylo 4239 případů koronaviru. Je to o 666 případů více než před týdnem. Skóre PES je v úterý na hodnotě 64, což odpovídá 4. stupni rizika. V tomto rozsahu se skóre pohybuje již třetí den. Vláda v pondělí rozhodla, že Česko ponechá ve třetím stupni, i pokud bude PES odpovídat stupni čtvrtému.

- Od středy vejdou v platnost nová opatření: zkrátí se provoz restaurací a klubů na 20:00, výdejní okénka zavřou spolu s restauracemi a zakázána bude i konzumace alkoholu na veřejnosti.

- Vystavit tělo zemřelého během smutečního obřadu je opět možné, i když měl nemoc covid-19. Zesnulý rovněž nemusí být uložen v plastovém pytli. Vyplývá to z upravených podmínek pro nakládání se zemřelými, které na webu uvádí Ministerstvo zdravotnictví.

- Pivovar Malý Janek z Jince nechce ve středu ve 20 hodin uzavřít provozovnu, jak nařizuje nové opatření vlády. Několik ostravských restaurací zvažuje, že se k protestu také připojí.

Dění jsme sledovali i v pondělí

  • Fakultní nemocnice Plzeň nabízí testy na protilátky na covid

    Fakultní nemocnice Plzeň nabízí od středy veřejnosti možnost otestovat se na hladinu protilátek na covid-19 v krvi. Klienti mohou získat informaci, zda koronavirus v minulosti prodělali a jak vysokou hladinu protilátek mají, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Cena je 506 Kč.

  • Vláda má rozhodovat o prodloužení nouzového stavu ve čtvrtek ráno

    Vláda bude o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 po středečním projednání ve Sněmovně rozhodovat na mimořádném zasedání ve čtvrtek ráno. Ve Sněmovně bude menšinová vláda ANO a ČSSD usilovat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní, nemá zatím ale vyjednanou podporu. Nouzový stav v Česku platí od 5. října do soboty 12. prosince.

  • Už žádný svařák ani langoše na trzích. Pořadatelé kritizují dvojí metr

    Spor o pojídání langošů či trdelníků na vánočních trzích utnula vláda. Od středy se tam ani nesmí prodávat. Pořadatelé i městští strážníci přitom tvrdí, že konzumace těchto potravin dosud probíhala v souladu s pravidly.

  • Pravidla očkování proti koronaviru projedná Senát zřejmě za týden

    Pravidla očkování proti koronaviru a další předlohy, které v pátek zrychleně schvalovala Sněmovna, projedná Senát zřejmě až příští týden. V tomto týdnu je čtvrteční část prosincové schůze horní komory dál vyhrazena daňovému balíčku.

  • Zájem pedagogů o testy na covid-19 je v Praze nízký

    Antigenní testy na covid-19 zatím na jednotlivých odběrových místech v Praze podstoupily jen desítky pedagogů. Odběrová místa přitom mohou denně otestovat až stovky zájemců, zjistila ČTK od mluvčích nemocnic a laboratoří, které odběrová místa provozují.

  • Vystavit tělo zemřelého během pohřbu je možné

    Vystavit tělo zemřelého během smutečního obřadu je opět možné, i když měl nemoc covid-19. Zesnulý rovněž nemusí být uložen v plastovém pytli. Vyplývá to z upravených podmínek pro nakládání se zemřelými, které na webu uvádí Ministerstvo zdravotnictví. Na změnu dnes upozornil Radiožurnál. Podle ministerstva neexistují důkazy o přenosu koronaviru při manipulaci s těly zemřelých.

  • Novelu zákona o hygieně odmítají v připomínkách i ministerstva

    Současnou podobu návrhu novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která zavádí státní hygienickou službu, odmítají v připomínkách i některá ministerstva. Kritizuje ji také veřejný ochránce práv, vládní zmocněnkyně pro lidská práva, Nejvyšší státní zástupce nebo Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Návrh má umožnit vydávat plošná protiepidemická opatření centrálně a bez vyhlášení nouzového stavu. Podle kritiků ale oslabuje kontrolu Sněmovny a neměl by být projednán zkráceně v legislativní nouzi. Vadí jim také možnost získávat data o pohybu lidí od mobilních operátorů.

  • Zájem učitelů o testy na covid je v jižních Čechách malý

    Zájem učitelů o bezplatné antigenní testování na nemoc covid-19 je v jižních Čechách malý. Od pátku se nechalo otestovat 554 učitelů. Testy v kraji, kde působí 20 000 pedagogů, zajišťují i čtyři mobilní týmy - dva nemocniční a dva hasičské. S koronavirem je teď v jihočeských nemocnicích hospitalizováno 273 lidí, jejich počet poslední dny neklesá.

  • Zchudneme a zřítíme se kvůli koronaviru do propasti? Ptejte se ekonomky

    Schválený daňový balíček překvapil vládu dvakrát. Poprvé díky schváleným slevám a podruhé, když ho zkritizoval prezident a slíbil ho vetovat. Je plánovaná daňová změna dobrý nápad? A může opravdu pomoci „nastartovat“ ekonomiku? Na to se ptáme ekonomky, rektorky Mandelovy Univerzity a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudové v živé Výzvě.

  • Nejvyšší soud neuvěřil, že zloděj nevěděl o jarním nouzovém stavu

    Nejvyšší soud (NS) neuvěřil zloději, který tvrdil, že nevěděl o jarním vyhlášení nouzového stavu. Jeho dovolání odmítl, a potvrdil tak nepodmíněný trest čtyři roky vězení za krádež zboží v celkové hodnotě 18 000 korun. Na činy spáchané v době ohrožení státu dopadají podle trestního zákoníku přísnější sazby, u krádeže je to dva až osm let.

  • Skóre PES je v Ústeckém kraji stále v pátém stupni rizika

    Epidemické skóre PES zůstává v Ústeckém kraji na 76 bodech, což odpovídá pátému, nejvyššímu stupni rizika. V pondělí přibylo v regionu podle hygieniků 271 potvrzených případů nákazy koronavirem, o 52 víc než minulý týden. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice (KHS) a Ministerstva zdravotnictví. Od pátku se mohou nechat otestovat pedagogičtí pracovníci. V regionu testy prokázaly koronavirus jen u jednotlivců, řekla ČTK ředitelka KHS Lenka Šimůnková.

  • Glosa: Hospody dostaly další ťafku. Vzpouru to ale neomlouvá

    „Restaurační zařízení a jejich hosté byli obsazeni do rolí hlavních potížistů – nejprve rétoricky a vzápětí také novým vládním opatřením, které jim zase přitahuje uzdu. Od středy 9. prosince se zavírá nejpozději v osm. Hospody přitom směly vůbec otevřít dveře teprve 3. prosince, takže předchozí směrnice, na které se většinou svědomitě připravovaly, platily jen několik dní, aniž by se mohlo ukázat, jaký měly vliv na distribuci viru,“ píše ve své glose Jan Lipold.

    Více v komentáři Jana Lipolda

  • MPO ve druhé výzvě COVID nájemné schválilo žádosti za 990 milionů

    Podnikatelé ve druhé výzvě programu COVID nájemné zatím podali 17 172 žádostí za 1,7 miliardy korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které dotační titul připravilo, jich dosud schválilo zhruba 58 procent v objemu 990 milionů korun. Celkem úřad v systému eviduje 26 336 žádostí za 2,5 miliardy korun, přes 9000 žádostí za 829,3 milionu korun je rozpracovaných. Zájemci o státní příspěvek na komerční nájem za třetí čtvrtletí z řad podnikatelů zasažených v souvislosti s pandemií koronaviru mohou žádosti podávat do 21. ledna. Na program jsou vyčleněny tři miliardy korun.

  • Omezení provozní doby je likvidační, říkají restauratéři

    Vládní omezení provozní doby restaurací do 20:00 bude pro řadu restaurací likvidační a způsobí snížení tržeb proti době před koronavirovou krizí až na 40 procent. Ministerstvo zdravotnictví navíc se zástupci podnikatelů v gastronomii a pivovarnictví nediskutuje. Novinářům to dnes řekli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP). Spouští proto kampaň Bezpečná restaurace zaměřenou na dodržování hygienických pravidel.

  • Testování u praktika bude asi jen pro registrované

    Praktičtí lékaři, kteří se od 18. prosince zapojí do testování veřejnosti na covid-19, budou pravděpodobně testovat jen své registrované pacienty. Hlavní síť odběrových míst bude v nemocnicích, zapojení praktických lékařů do testování by mělo být dobrovolné, ne všichni mají vhodné prostorové, materiální a personální možnosti. Novinářům to dnes řekl lékař Bohumil Seifert ze Společnosti všeobecného lékařství. Nemá prý informace o tom, kolik praktiků se do testování zapojí.

  • Některé ostravské restaurace zvažují, že večer nezavřou

    Provozovatelé některých ostravských restaurací zvažují, že ve středu ve 20:00 nezavřou, jak nařizuje nové opatření proti šíření koronaviru, a vyvěsí státní vlajku. Chtějí tak protestovat proti rozhodnutí vlády. Připojily by se tím k akci občanské neposlušnosti, kterou iniciovali zaměstnanci pivovaru Malý Janek z Jince. „Ve středu nezavřeme náš pivovar a restauraci ve 20:00 a na protest vyvěsíme českou vlajku. Věříme, že se k nám přidají ostatní kolegové, kteří jsou psychicky, fyzicky i finančně zcela na pokraji svých sil jako my,“ uvedl Jiří Janeček z podniku v Jincích.

  • Do restaurace pro jídlo vyrazila týdně polovina lidí

    Více než polovina české populace si nakupovala jídlo v restauracích v nouzovém stavu minimálně jednou týdně. Nejčastěji kvůli pohodlí a nechuti si vařit. Uvádí to listopadový průzkum společnosti Médea Research, který se uskutečnil v rámci kampaně „Rozbalte to“ od firmy Mattoni 1873. Odpovídalo v něm 517 lidí, kteří tvořili reprezentativní vzorek dospělé populace.

  • Plaga vyzval učitele, aby šli na testy

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) vyzval učitele, aby využili možnosti antigenního testování na koronavirus. Vzhledem ke zhoršujícímu se vývoji epidemie podle něj hrozí, že se opatření proti nákaze opět zpřísní. Čím víc lidí se zapojí do testování, tím větší vliv to bude mít na zlepšení vývoje. Dosavadní zájem o testování ze strany pedagogů nechtěl hodnotit.

  • Nejhorší index je na Jesenicku

    Nejvyšší je nyní index PES na Jesenicku, kde o víkendu vzrostl z pátečních 59 na 88 bodů. Dnes klesl na 83 bodů, což ale nadále odpovídá nejvyššímu stupni. „Bohužel se na Jesenicku objevila dvě místa, která výrazně ovlivnila skóre PES pro celý okres. Není to tedy tak, že by se covid-19 nezvladatelně šířil Jesenickem. Noví nakažení sice přibývají, stejně jako ve zbytku republiky, ale denní počty diagnostikovaných jsou stabilní,“ komentovala na Facebooku zvýšení indexu starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Reklama