Hlavní obsah

Už zítra startuje 26. ročník Febiofestu. Letos pozor na oči

Mezinárodní filmový festival Febiofest začíná. Na co se lze těšit letos?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na mezinárodním filmovém festivalu Febiofest letos bude všem divákům přecházet zrak. Filmy jsou rozděleny do různých sekcí a k vidění budou například art housové snímky.

Článek

Motto festivalu je Jedny oči nestačí. „Máme plno filmů a říkáme si, že jedny oči nestačí na to vidět všechny. Takže bude přecházet zrak. A dalším důvodem může být také to, že v sekci Noční cirkus máme snímek Pozor na oči, ve kterém se neustále vypíchávají oči,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Michal Hogenauer.

Každý den od 21. do 29. března 2019 se mohou návštěvníci těšit na velké množství filmů i doprovodný program. „Máme 16 sekcí, je to rozdělené podle zemí, máme i asijské filmy, americké filmy… Máme také soutěžní sekci Nová Evropa, jde o soutěž debutů. Také máme žánrové filmy. Například sekce Noční cirkus, kde promítáme hororové, žánrové, akční, vtipné komedie. Především také máme dvě klíčové sekce. Jedna se jmenuje Central Park, kde promítáme filmy, které jsou pro většinového diváka, zde najdou velké filmy. Opakem této sekce je Panorama, kde sledujeme trendy filmových festivalů a jde spíš o takové art housové snímky,“ říká Michal Hogenauer.

Festival je primárně zaměřen na celovečerní snímky, nabízí divákům nejlepší filmy současné světové kinematografie, distribuční premiéry, retrospektivy a pocty filmovým osobnostem.

Do programu se zařadily hned dva projekty režiséra Jakuba Felcmana. Ujít si nenechte jeho film Problémy prvního světa. Dalším projektem je dokumentární film, na kterém režisér se svým týmem pracoval pět let. „Je portrétem jednoho z nejvýznamnějších kameramanů Jaroslava Kučery. Natočil například legendární filmy Všichni dobří rodáci nebo Sedmikrásky. Nyní je devadesáté výročí jeho nedožitých narozenin. Je to taková pocta,“ říká režisér Jakub Felcman.

Nejvíce filmů bude k vidění v pražském multiplexu CineStar Anděl, ale další projekce proběhnou i v multiplexu CineStar Černý Most, v kině NFA Ponrepo a v kinosále Městské knihovny.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované