Hlavní obsah

Uzdravení Němci dostanou jen jednu dávku vakcíny, pravidla na ně nemyslí

Foto: Profimedia.cz

Německý očkovací průkaz se štítkem o vakcíně proti covidu-19.

Reklama

Německý Institutu Roberta Kocha doporučuje, aby lidé, kteří prodělali nemoc covid-19, dostali jen jednu dávku vakcíny. Pro návrat do „normálního života“ je však v zemi nutné plné očkování, upozorňuje Der Spiegel.

Článek

Institut Roberta Kocha (RKI), který v Německu platí za hlavní odbornou instituci bojující s covidem-19, nově uvádí, že lidem zotaveným z covidu-19 stačí pro dostatečnou ochranu před nemocí jen jedna dávka vakcíny. „Jedna dávka je dostatečná, protože umožňuje vytvoření vysoké úrovně protilátek, které už druhá dávka vakcíny nezvýší. V současné době není možné říct, zda a kdy bude nutné druhé očkování proti covidu-19,“ píše očkovací komise RKI.

Rozhodnutí o jedné dávce se u zotavených týká i vakcín od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna, které se normálně očkují s odstupem ve dvou dávkách. Uzdravení lidé by měli vakcínu dostat zhruba půl roku po prodělání nemoci, kterou jim potvrdil PCR test. Podle RKI lze k jejich očkování využít všechny dosud schválené vakcíny a očkování se také zaznamená v očkovacím průkazu.

Očkovat se chce až 83 procent Němců

Podle průzkumu RKI se „rozhodně chce“ naočkovat na 73 procent Němců. Dalších 10 procent se přiklání k volbě očkovat se. V pátek to na tiskové konferenci oznámil ředitel institutu Lothar Wieler. „Ochota očkovat je velmi vysoká,“ řekl Wieler a lidem poděkoval. „Je to rozumné, efektivní a zodpovědné,“ dodal.

Časopis Der Spiegel ale upozorňuje na paradox a mezeru, kvůli níž zotavení lidé naočkovaní pouze jednou dávkou vakcíny vypadnou ze systému návratu k „normálnímu životu“. V očkovacím průkazu totiž budou mít jen jeden štítek místo dvou, a tím pádem je mohou při kontrole potvrzení čekat komplikace.

Němci, kteří covid-19 prodělali, se totiž mohou prokazovat pozitivním výsledkem PCR testu nejdříve 28 dní a nejdéle půl roku po jeho provedení – protilátek totiž postupně ubývá. PCR test jim stejně jako plně naočkovaným lidem nebo těm s negativním testem otevírá cestu ke službám, do muzeí, galerií nebo restaurací. V situaci s pouhou jednou dávkou vakcíny a už neplatným potvrzením o PCR testu se jim ale takové možnosti znovu vzdalují.

V Německu už covid-19 prodělalo přibližně 3,6 milionu lidí a 3,34 milionu je považovaných za zotavené, a od začátku května je tudíž neomezují restrikce – stejně jako lidi, kteří mají 14 dní po druhé dávce vakcíny. Nemusí se řídit pravidly o omezení sociálních kontaktů, a pokud chtějí například do kadeřnictví, obchodu nebo zoo, nemusí se prokazovat negativním výsledkem testu na covid-19.

Počet lidí, kteří covid-19 prodělali před více než půl rokem, teď podle Der Spiegel rychle poroste, protože nejvíc nemocných bylo v zimě. Spolkové ministerstvo zatím ale paradox jedné vakcíny neřeší a Der Spiegel na dotazy neodpověděl. Magazín uvádí jako jednu možnost nalepovat do očkovacího průkazu štítek sloužící pro označení jednorázové vakcíny, případně zrušit šestiměsíční platnost pozitivního PCR testu.

Řešením prý ale není potvrzení o protilátkách, které může být nespolehlivé. Uzdravené a (napůl) naočkované Němce tak dál čeká povinnost testovat se, uzavírá Der Spiegel.

Reklama

Doporučované