Hlavní obsah

Užitečné i komplikované, nejlepší je Antivirus. Firmy hodnotí, co dělá stát

Reklama

Pro většinu firem v Česku byl užitečný program Antivirus, narážely ale také na byrokracii. Část společností dokonce žádný z podpůrných programů nevyužila, přestože by se jim hodil, uvádí Index očekávání firem ČSOB.

Článek

Polovina z oslovených firem v Česku využila během pandemie některý z podpůrných programů. Více než třetina pak žádnou pomoc nevyužila, protože ji nepotřebovala. Nejvíce jde o menší firmy s obratem do tří milionů, mezi kterými o pomoc nepožádalo 38 procent. Vyplývá to z průzkumu, který zpracovala agentura Datank pro ČSOB a jehož se účastnilo 504 respondentů z řad firem.

Využití podpůrných programů se nejvíc týkalo odkladu splátek úvěrů. Tuto možnost přivítala čtvrtina firem – čím větší firmy, tím častěji využily právě tuto variantu.

Celkem 16 % firem pak žádný podpůrný program nevyužilo, přestože by se jim pomoc hodila. Mezi důvody patří podle IOF ČSOB zejména to, že nesplňovaly podmínky, obavy z následných kontrol nebo komplikovanost procesu.

Kladné hodnocení pro Antivirus

Jako užitečný hodnotí většina respondentů program Antivirus. Až 28 % středně velkých firem s obratem tři až 40 milionů uvádí, že jim program velmi pomohl. Největší podíl kladných odpovědí byl u velkých firem s obratem nad 40 milionů.

Za jednoduché považovaly vyřízení programu hlavně velké firmy, které takto odpověděly dohromady ve více než 70 procentech případů. Naopak ty menší označily vyřízení za snadné jen zhruba v polovině odpovědí. Jiné společnosti dále uvedly, že program vůbec nevyužily kvůli nadměrné byrokracii a přísným podmínkám.

Většina firem se také shoduje, že program by měl platit do konce roku. U středně velkých firem panuje ze čtvrtiny názor, že už Antivirus není potřeba, naopak velké firmy tento postoj zastávají výrazně méně, a celkově desetina firem dokonce uvádí, že program by měl zůstat napořád.

Reklama

Doporučované