Hlavní obsah

V Aleppu se pohřešují stovky mužů a chlapců, podle OSN je drží Assadovi vojáci

 

Reklama

OSN odhaduje, že ve východní části Aleppa, která je ještě pod kontrolou povstalců, uvízlo na 100 000 lidí.

Článek

Několik set mužů a chlapců, kteří odešli z povstalecké části syrského Aleppa, se pohřešuje. Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville dnes řekl, že zmizeli, když přešli do vládní části města. OSN má ale také informace, že ozbrojené skupiny ve východním Aleppu brání civilistům odejít.

„Zneklidňují nás zprávy o bezprávném zadržování osob, mučení a pohřešovaných," řekl Colville na adresu syrského režimu.

OSN odhaduje, že ve stále se zmenšující části východního Aleppa, která je ještě pod kontrolou povstalců, uvízlo na 100 000 lidí. „Opoziční ozbrojené skupiny, zejména Fronta dobytí Sýrie, brání civilistům odejít," sdělil Colville. Fronta dobytí Sýrie je nový název fronty An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě a je považovaná za teroristickou skupinu.

Rusko ve čtvrtek ohlásilo pozastavení bojů, což má umožnit evakuaci lidí z východní části města. Podle dnešních zpráv útoky zastavilo jenom syrské letectvo, ale dělostřelectvo v nich pokračuje. Rusové tvrdí, že v minulých 24 hodinách pomohli s evakuací 8000 lidí, mezi nimiž bylo 14 bojovníků a ti složili zbraně. „Je klidněji. Dokonce i ubylo střelby z lehkých zbraní, což se až dosud nedělo," potvrdil zpravodaj francouzské agentury AFP.

Pokud by vládní síly pozastavily své operace, aby umožnily spořádanější evakuaci civilistů, byla by to dobrá zpráva pro desetitisíce lidí, kteří dosud zůstávají v povstaleckých čtvrtích jako v pasti. Obě strany se ale vzájemně podezírají, že využijí jakékoliv přestávky v bojích k přeskupení sil pro další půtky. Jeden z aleppských radních varoval, že „150 000 lidí je odsouzeno k smrti", pokud civilistům nebude umožněn bezpečný odchod. Během posledních čtyř týdnů bylo podle něj zabito na 800 lidí a dalších 3500 utrpělo zranění.

Povstalci v minulosti odmítali nabídky na příměří a evakuaci mimo jiné ze strachu, aby nepadli do rukou vládním oddílům a jejich spojencům. Tento týden také žádali, aby lidé, kteří budou chtít z východního Aleppa odejít, nebyli převáženi do Idlibu, ale na sever od města, tedy k turecké hranici. Do Idlibu odešli Syřané z mnoha jiných oblastí, kde se povstalci vzdali a přistoupili na příměří, denně jsou ale hlášeny nálety na Idlib.

Podívejte se, jak probíhají evakuace v Aleppu.

Příměří v Aleppu by mohlo zachránit tisíce lidí ze zasažených oblastí.

Reklama

Doporučované