Hlavní obsah
Online

Biden přijímá gratulace. Čína a Rusko čekají na oficiální výsledek

Foto: Shutterstock.com

Joe Biden by se měl stát 46. prezidentem Spojených států amerických.

Reklama

aktualizováno •

Americká média přisoudila Bílý dům demokratovi Joe Bidenovi. Stane se 46. prezidentem Spojených států.

Článek

Co byste měli vědět?

- Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Agentura AP i televize NBC a CNN skoro čtyři dny po uzavření volebních místností vyhodnotily, že bývalý viceprezident ovládl hlasování i v klíčovém státě Pensylvánie a má tak zajištěnou většinu ve sboru volitelů.

- Biden bude 46. hlavou státu v amerických dějinách a zároveň nejstarším nastupujícím prezidentem v historii USA.

- Trump označil korespondenční hlasy, které jsou proti němu, za podvod. Oznámil, že napadne volby ve všech státech, kde jej v průběhu sčítání „přeskočil“ jeho protikandidát. Biden reagoval slovy, že Amerika si nenechá vzít demokracii.

- Sledujte americké prezidentské volby i na našich sociálních sítích pod hashtagem #AmerikaSZ.

Průběžné výsledky můžete sledovat zde:

  • Republikánka Collinsová blahopřála Bidenovi, chápe prý i Trumpa

    Americká Republikánská strana stále není jednotná v postoji k výsledku letošních prezidentských voleb, jejichž vítězem byl v sobotu vyhlášen demokrat Joe Biden. Dnes mu ke zvolení gratuloval další představitel republikánského tábora, konkrétně senátorka Susan Collinsová, zatímco prezident Donald Trump a další její straničtí kolegové stále Bidenovo vítězství neuznali. Collinsová nicméně vyjádřila pochopení i pro „otázky ohledně výsledků v jistých státech“.

    Podle deníku The New York Times do nedělního večera Trumpovu porážku uznali jen dva republikánští senátoři: Lisa Murkowskiová a Mitt Romney. Ti patří stejně jako Collinsová k hrstce republikánských členů Kongresu, kteří čas od času vyjadřují výhrady vůči politice současného prezidenta. „Zaprvé bych chtěla nabídnout nastupujícímu prezidentovi Bidenovi blahopřání k jeho zjevnému vítězství. Miluje svou zemi a já mu přeji samé úspěchy,“ uvedla dnes politička ze státu Maine.

  • Trump vyměnil ministra obrany, Espera střídá Chris Miller

    Dosluhující prezident Spojených států Donald Trump necelý týden po prezidentských volbách oznámil výměnu na postu amerického ministra obrany. Marka Espera ve funkci střídá dosavadní šéf Národního protiteroristického střediska (NCTC) Chris Miller. „S radostí oznamuji, že Christopher C. Miller (…) bude s okamžitou platností úřadujícím ministrem obrany. Chris odvede skvělou práci! Mark Esper byl propuštěn. Chtěl bych mu poděkovat za jeho službu,“ uvedl Trump ve dvojici twitterových příspěvků.

  • WP: KLDR sleduje Bidenovo vítězství s prstem na spoušti raket

    Zatímco světoví představitelé blahopřáli během víkendu Joeu Bidenovi k vítězství v amerických prezidentských volbách, jeden dlouhodobý protivník USA zůstal významně potichu, napsal list The Washington Post. V pondělí poslal severokorejský vůdce Kim Čong-un blahopřejný vzkaz kambodžskému králi k 67. výročí nezávislosti země. Ale Kimova státní média se v uplynulém týdnu ani nezmínila o amerických volbách; a v pondělí se raději soustředila na zprávy o produkci cementu a soběstačnosti.

    Mlčenlivost Pchjongjangu není nijak překvapivá; jadernými zbraněmi disponující stát jedné strany není nijak nakloněný tomu zdůrazňovat politické svobody, které jsou dostupné v jiných zemích. Ale existují důvody věřit, že je nálada v Pchjongjangu tento týden neveselá a že se Kim možná připravuje na spuštění nové série raketových nebo jaderných testů.

    Koneckonců Biden označil Kima ve druhé prezidentské debatě za „grázla“ a přirovnal ho k Adolfu Hitlerovi. V listopadu loňského roku po podobné poznámce bývalého viceprezidenta nazvaly severokorejské sdělovací prostředky Bidena „vzteklým psem“, který by měl být ubit k smrti.

  • Politico: Jeden z mužů z Giulianiho tiskové konference je sexuální útočník

    První svědek údajných volebních podvodů, který vystoupil na tiskové konferenci jednoho z právníků Donalda Trumpa Rudyho Giulianiho, byl muž odsouzený za sexuální útok a obnažování se před dívkami ve věku 7-11 let, informuje server Politico.

  • Jde o průlom, který nám dává naději, říká Biden o vývoji vakcíny

    „Blahopřeji těmto skvělým ženám a mužům, kteří pomohli vytvořit tento průlom a dát nám takový důvod k naději,“ řekl Biden k vakcíně, kterou vyvinuly společnosti Pfizer a BioNTech. Ta je podle nich z 90 procent účinná při prevenci výskytu koronaviru u lidí, uvádí stanice ABC.

  • Rostoucí podpora demokratů v Coloradu

    Srovnání výsledků vítězné strany ve státě Colorado s jejím celostátním výsledkem.

  • WP: Prostředky pro Bidenův přípravný tým blokuje úřednice

    Úřednice jmenovaná administrativou prezidenta Donalda Trumpa odmítá podepsat dopis umožňující zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi formálně zahájit přípravy převzetí úřadu, patrně proto, že republikánský šéf Bílého domu dosud porážku neuznal, napsal dnes americký list The Washington Post.

    Veřejnosti málo známá nezávislá vládní agentura - Správa obecných služeb (GSA) - zodpovídá za zpracování dokumentů, které zajišťují přípravnému týmu zvoleného prezidenta přístup k vládním úředníkům, finance a kancelářské prostory. Trumpem jmenovaná šéfka GSA Emily Murphyová však tento proces nezahájila a podle agentury AP neupřesnila, kdy tak učiní. Nejasnosti v této otázce vyvolávají spekulace, zda Trump, který volební porážku dosud veřejně neuznal a tvrdí, že mu volby byly ukradeny, hodlá blokovat snahy demokratů sestavit vládu, píše AP.

  • Biden vybral třináct odborníků na boj s pandemií

    Nově zvolený prezident Joe Biden jmenoval v pondělí do svého poradního výboru Transition COVID-19 třináct zdravotnických odborníků. Výboru budou společně předsedat tři lidé: bývalý komisař Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv David Kessler z Kalifornské univerzity v San Franciscu, bývalý chirurg Vivek Murthy a Marcella Nunez-Smithová, docentka medicíny a epidemiologie na univerzitě Yale, uvádí NPR.

  • WSJ: Šéfové firem čekají od Bidena větší předvídatelnost

    Šéfové amerických podniků čekají od nově zvoleného prezidenta Joea Bidena zejména větší předvídatelnost, méně překvapivých rozhodnutí a celkově tradičnější vztahy s Bílým domem. Chtějí také, aby se Biden hned na začátku zaměřil na boj s pandemií způsobenou šířením nového typu koronaviru. Napsal to ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

    Mnoho ředitelů vidí Bidena v otázkách byznysu jako centristu a v dalších čtyřech letech očekávají klidnější, veřejně méně turbulentní vztahy. A to i přesto, že s administrativou nebudou vždy souhlasit. To bude zřejmě hlavní změna proti minulým čtyřem letům, kdy šéfové firem dostali od vlády téměř vše, o co si řekli.

  • Úspěch Harrisové lidé oslavili i připomínkou aktivistky z 19. století

    V den, kdy si Spojené státy zvolily první ženskou viceprezidentku, se řada lidí vypravila k hrobu Susan B. Anthonyové na hřbitově Mount Hope v Rochesteru ve státě New York. Anthonyová byla aktivistkou a klíčovou postavou hnutí za práva žen v 19. století, informuje list The New York Times.

  • Výroky o Bidenových stály estonského ministra vnitra funkci

    Estonský ministr vnitra Mart Helme dnes oznámil, že odstupuje. Natolik jej podle jeho slov znechutily reakce dalších estonských politiků a médií na jeho výroky o prezidentských volbách ve Spojených státech. Helme, který ve vládě zastupuje krajní pravici, v nedělním rozhlasovém rozhovoru označil Joea Bidena a jeho syna za „zkorumpované týpky“.

    „Prostě mám toho po krk. Neudělal jsem nic, co by mohlo ohrozit bezpečnost a obranyschopnost země, a neřekl jsem nic, o čem by už nepsala všechna svobodná americká média,“ řekl Helme podle serveru Delfi.ee. Ironicky se také dotazoval médií, co si bez něj počnou, vždyť jim posledních pět let svým působením a výroky obstarával živobytí.

  • Merkelová přislíbila větší díl odpovědnosti za vztahy s USA

    Německá kancléřka Angela Merkelová dnes opět pogratulovala demokratu Joeu Bidenovi k vítězství v amerických prezidentských volbách a vyzvala k většímu zapojení Německa a Evropy do péče o transatlantické vztahy. Požadavky USA, aby se Evropa více starala, jsou podle ní oprávněné.

    „Německo-americké přátelství je společným pokladem,“ řekla Merkelová s tím, že Německo dobře ví, jak významnou roli USA sehrály v německé demokracii. „Jsme spojenci v NATO a sdílíme stejné hodnoty demokracie,“ uvedla. „Víme, a to právem, že musíme převzít větší díl odpovědnosti,“ dodala.

  • Také Rusko počká na oficiální výsledek amerických voleb

    Mluvčí Kremlu dnes oznámil, že je vhodné s komentáři počkat, dokud nebudou výsledky oficiální, přičemž odkázal na Trumpovo oznámení právních kroků. Podle Kremlu Putin zároveň opakovaně řekl, že je připraven jednat s jakýmkoliv lídrem USA. „V každém případě doufáme, že s příštím prezidentem USA se podaří navázat dialog a společně se dohodnout na způsobech normalizace našich bilaterálních vztahů,“ řekl mluvčí podle agentury TASS.

  • Trumpova horká linka se stala terčem telefonních vtípků

    Horká linka zřízená kampaní republikánského prezidenta Donalda Trumpa z toho důvodu, aby na ni mohli lidé hlásit údajné volební podvody, se pro zaměstnance stala noční můrou poté, co ji zaplavily telefonní vtípky podporovatelů demokrata Joea Bidena. Ti si vymýšlí volební podvody nebo se Trumpovi vysmívají a následně zavěsí. Nahrávky hovorů se mezitím šíří na sociálních sítích, informoval zpravodajský kanál ABC.

    V jednom hovoru volající nahlásila, že se „obézní želva překulila na záda a plácá se na horkém slunci“, patrně v narážce na nedávná slova novináře televize CNN Andersona Coopera, který řekl, že lidé takto nyní vnímají prezidenta Trumpa.

  • Der Spiegel: Trumpismus je jen mýtus a vítězem nejsou demokraté

    Role amerického prezidenta Donalda Trumpa v politickém dramatu Spojených států je neustále přeceňována, trumpismus je totiž jen mýtus. Napsal to v komentáři k americkým prezidentským volbám německý magazín Der Spiegel, podle kterého skutečný vítěz posledních čtyř let nadále sedí v Kapitolu, jmenuje se Mitch McConnell, šéf republikánské většiny v Senátu.

    „Většina Trumpových voličů ve skutečnosti žádní Trumpovi voliči nejsou. Jsou to republikáni a konzervativci, křesťané a libertariánští odpůrci daní, blázni do zbraní a samozřejmě také bělošští nacionalisté. Těch 69 milionů voličů není žádný jednotný blok, žádná homogenní kádrová strana s červenými kšiltovkami místo uniforem, ale heterogenní dav,“ tvrdí Der Spiegel.

  • Evropské akcie v reakci na volby v USA zpevňují

    Akcie v Evropě zahájily týden růstem, trh příznivě hodnotí výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena by podle analytiků mělo přispět ke zlepšení obchodních vztahů mezi Evropou a Washingtonem a k celkovému zklidnění i na diplomatické úrovni.

  • Čína počká na oficiální výsledek voleb v USA

    Čínský prezident Si Ťin-pching na rozdíl od mnoha dalších světových vůdců zatím nepoblahopřál demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi k vítězství v amerických prezidentských volbách. Bidenovu výhru na základě svých projekcí o víkendu ohlásila přední americká média, jeho soupeř Donald Trump ji ale odmítá uznat. Čína chápe, že o výsledku hlasování se rozhodne na základě amerických zákonů, uvedlo dnes čínské ministerstvo zahraničí.

  • Bidena čeká nelehký úkol – sjednotit USA, píše slovenský tisk

    „Po vládě republikána Donalda Trumpa má sjednotit zemi a vyléčit Ameriku z extrémní polarizace. Zároveň má pohnout USA kupředu, ale tak, aby bral v úvahu, co si myslí republikáni. A má obnovit postavení Spojených států na mezinárodní scéně a spolupracovat se spojenci, ale nemá si hrát na světového policistu,“ napsal slovenský list Pravda o Bidenovi.

    List SME uvedl, že Biden má všechno, co si Trump nedokázal zajistit ani během své funkce v úřadu prezidenta – politické zkušenosti, dobré poradce, zahraničněpolitickou reputaci, slušnost a hranice.

    „Zvolení Joea Bidena je dobrou zprávou. Po Donaldu Trumpovi by ovšem byl dobrou zprávou téměř kdokoliv. Proto není namístě přehnaný optimismus,“ napsal list Denník N. Dodal, že demokraté přebírají Bílý dům v době, kdy jsou Spojené státy zemí nejvíce postiženou pandemií covidu-19 a jejich prestiž je i z jiných příčin v troskách. Kromě toho jsou USA dramaticky rozpolcené.

  • Trump jako jedinečný prezident

    Politolog Ian Bremmer zveřejnil na Twitteru Vennův diagram, který podle britského listu The Guardian ukazuje na jedinečnost Donalda Trumpa jakožto prezidenta. Jako jediný během svého pobytu v Bílém domě totiž stihl být obžalován, nebýt znovuzvolen a dvakrát prohrát v rámci hlasování občanů.

Související témata:

Hlavní zprávy