Hlavní obsah

V ANO hledají oběť prohry. Prahu nám zkazil Babiš, tvrdí někteří

V ANO tušili, že Praha skončí špatně.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pražském ANO tušili, že jejich skutečné šance v metropoli nejsou dobré. Kvůli tomu, jak vládne Babiš.

Článek

Z toho, že navzdory desítkám milionů vynaložených na kampaň zbylo na hnutí ANO v Praze jen páté místo, viní předseda hnutí Andrej Babiš končící vedení radnice i pražskou organizaci.

Jenže podle informací Seznamu už před volbami naopak představitelé Prahy tušili, že hnutí v hlavním městě ztrácí velkou část voličů. A věděli také, že to zdaleka není jen kvůli špatným výsledkům „týmu profíků“ primátorky Adriany Krnáčové, jak tvrdí Babiš.

„Z našich interních průzkumů vyplývá, že na pražský výsledek měla podstatný vliv i celostátní politika hnutí ANO,” potvrdil Seznamu zdroj blízký „opozičnímu“ křídlu v pražské organizaci hnutí.

Právě z ní zaznívaly velmi kritické hlasy k vládnímu spojenectví s ČSSD a k tomu, že se tato spolupráce musí opírat o hlasy komunistů.

Video: Babišův projev ve volebním štábu

Babiš hovoří ve volebním štábu.Video: Seznam Zprávy

Další zdroj blízký stranické centrále přidává, že se v hnutí ví, že ho v Praze poškodil i Babišův zásah do kandidátky.

„Lidem se nelíbila ani výměna lídra shora,” uvedl zdroj. „Ne, že by byl problém přímo v osobě pana Stuchlíka. Ale ta změna přišla pozdě a cestou, která obešla náš standardní postup. Jako šéf strany na něj sice má Andrej Babiš právo, nicméně my jsme chtěli primárkami dokázat, že jsme standardní, plnohodnotná politická strana,“ popsal.

Svého práva zasáhnout do jakékoliv kandidátky Babiš využil na poslední chvíli začátkem léta, kdy místo vítěze vnitrostranických primárek Patrika Nachera udělal pražského lídra z manažera a podnikatele Petra Stuchlíka.

Podle už dřívějších informací Seznamu to byl jeden z Babišových nejbližších poradců, Marek Hanč, kdo stranickému šéfovi takový krok doporučil. Svou radu tehdy opřel o analýzu, podle které nebyl Nacher ideálním lídrem. Údajně nebyl dostatečně známý ani loajální.

Jenže Nacher, který nakonec vstoupil do voleb jako stranická dvojka, získal o šest set preferenčních hlasů víc než právě lídr kandidátky Stuchlík, který navíc dopadl u voličů hůř i než trojka na kandidátce, bývalý ministr financí Ivan Pilný.

A to přesto, že hnutí ANO Prahu oblepilo plakáty a billboardy především se Stuchlíkem.

Babiš po volbách nepřiznal, že se Stuchlíkem udělal chybu. „Náš lídr je nejlepší manažer ze všech,“ uvedl v sobotu ve volebním štábu, kdy už bylo pravděpodobné, že volby nebudou mít v Praze pro ANO dobrý výsledek.

Video: Jak vidí porážku „nejlepší manažer ze všech“

Babišův lídr Stuchlík novinářům ve štábu vypráví, proč to v Praze prohrál.Video: Pavlína Kosová

Jeho verze příčin neúspěchu je proto ta, že ji zavinila Praha.

„Pražská organizace žila jen z úspěchu ve sněmovních volbách. Svým působením nebyla přidanou hodnotou, naopak,” uvedl v neděli pro Deník. „Měli jsme čtyři starosty městských částí, ODS pět, ale daleko lepších, třeba paní Černochovou.“

Vyzval také šéfa pražské krajské organizace Jana Říčaře i celé vedení, aby rezignovali. „Možná jsme měli být tvrdší a je asi i moje chyba, že jsme pražskou organizaci neřešili,“ naznačil, že si v Praze hodlá udělat „pořádek“.

Předseda pražské organizace Jan Říčař však Babišův postoj odmítá a odmítá, že by rezignoval.

„Několik týdnů před volbami přišla výměna lídra, kterou jsme plně respektovali, protože to umožňují stanovy. Petr Stuchlík měl naši maximální podporu a má ji nadále. Ale svalovat teď neúspěch na krajské předsednictvo mi nepřijde úplně šťastné ani férové,“ uvedl pro Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované