Hlavní obsah

V areálu chemičky v Litvínově se na komíně vylíhla mláďata sokola

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V areálu chemičky Unipetrol v Litvínově na Mostecku se na komíně vylíhla tři mláďata kriticky ohroženého sokola. Sledovat první týdny jejich života mohou zájemci v přímém přenosu.

Článek

Samička snesla na jaře nejprve jedno vejce a později další tři. Před několika dny se vylíhla trojice mláďat, kterou zanedlouho čeká kroužkování, jež v budoucnu pomáhá objasnit původ ptáků na českém území. Při návštěvě hnízda se odhalí i pohlaví nových obyvatel.

„Prvních 14 dní po vylíhnutí obstarává potravu partner a partnerka ji trhá. Mláďata se zdržují v hnízdě ještě více jak měsíc, než vylétnou,“ uvedl ústecký ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Na stometrový komín litvínovské teplárny se Beran vydá ve spolupráci s místními hasiči v květnu. Sokolí rodina pak společně opouští hnízdo obvykle v červenci.

Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011. Populace sokolů se tak od té doby zvýšila o 28 dravců. V České republice se vyskytuje zhruba sto párů.

Populaci sokola stěhovavého se podařilo zachránit v Česku před vyhubením. V přirozeném prostředí sokol hnízdí na severu Čech ve skalách Národního parku České Švýcarsko, v Českém středohoří a také na různých komínech v průmyslových areálech. Sokola vítají hlavně ve městech, protože se díky němu přirozenou cestou snižují počty málo oblíbených holubů.

Reklama

Doporučované